Armáda letos nabírá ve velkém. Přijmout chce přes dva tisíce vojáků

Události: Nábor vojáků do armády (zdroj: ČT24)

Armáda plánuje letos nabrat 2200 nováčků, to je více než dříve. Chce využít současného zájmu o službu. Do budoucna připravuje novou personální strategii. Generální štáb počítá s virtuálním náborovým střediskem i investicemi do kasáren a zázemí. Ve sboru teď působí 27 tisíc mužů a žen.

Armáda chce letos získat 2200 mužů a žen, víc než v předchozích letech a už loni rekrutační cíl rostl. Nakonec nastoupilo skoro sedmnáct set nováčků. Na další zájemce se sbor připravuje.

„Udělali jsme změnu v systému. Nebudou pouze čtyři běhy základního výcviku, ale bude jich sedm, přičemž kombinujeme jednotlivé kategorie – vojáci z povolání, aktivní zálohy a studenti – tak, aby to bylo efektivnější a plynulejší,“ popsal mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka. 

Zájem o službu je přitom ještě vyšší, ale zhruba dvě třetiny uchazečů si ho nakonec rozmyslí nebo neuspějí. Právě personální situace bude patřit vedle přezbrojení a modernizace techniky k hlavním úkolům velení armády a nejde jen o prosté počty vojáků, které mají růst ke třiceti tisícům.

„Lidé jsou všechno. Oni vyhrávají války, ne zbraně. Armáda není naplněná, stárne a je potřeba to systémově změnit,“ poznamenal už loni na podzim náčelník generálního štábu Karel Řehka.

„Pokud se rekrutační cíl podaří splnit, těch dva tisíce dvě stě, a možná dokonce do budoucna navyšovat, tak armáda bude přirozeně mládnout,“ míní Zelinka.

Služební tarify
Zdroj: nařízení vlády

Tarifní platy stouply letos vojákům o desetinu stejně jako policistům a hasičům. Ve sněmovně je teď návrh atraktivnějších odměn pro příslušníky v aktivní záloze.