Na třech stanicích padly teplotní rekordy. Vedra vystřídají od západu bouřky

Čtvrtý den v řadě padly v Česku teplotní rekordy, tentokrát na třech měřicích stanicích. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,7 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Jak to v létě bývá často, po vedru přijdou v noci bouřky, které mohou být na západě silné. Směrem na východ by měly postupně slábnout. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Nový rekord pro úterý má stanice Český Krumlov, a to 33,2 stupně. V Temelíně pak bylo 31,8 stupně Celsia, čímž padlo třináct let staré maximum. Horská Kvilda na Šumavě zaznamenala 27,7 stupně Celsia, i to je nový rekord. Hojsova Stráž na Klatovsku s teplotou 29,7 stupně dosavadní maximum vyrovnala.

Na čtyřech místech Česka bylo v úterý odpoledne více než 34 stupňů. Nové rekordy to ale nebyly. Vedle Plzně-Bolevce naměřily tak vysokou teplotu stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany u Plzně. Čtvrtým místem pak byly Neumětely na Berounsku.

Třicetistupňové vedro i přes bouřky přetrvá

Panující třicetistupňové vedro i přes bouřky v zemi ve středu přetrvá, a to hlavně na jižní a střední Moravě, kde by se teplota měla dostat nad 31 stupňů Celsia. S ohledem na teplé počasí platí pro celou zemi výstraha před nebezpečím požárů.

„Během noci na středu bude přes západní polovinu Čech postupovat pásmo bouřek, které mohou být i silné, doprovázené zejména nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, krátkodobým intenzivním deštěm, případně i kroupami. Nejsilnější nárazy očekáváme na západě Čech,“ uvedli meteorologové.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Jejich upozornění na silné bouřky platí od středečních 01:00 do 07:00 konkrétně pro Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, pro Prahu a západní polovinu Středočeského kraje.

Vysoké teploty, které jsou v Česku od soboty, podle meteorologů zatím zůstanou. V západní polovině Čech a na jižní Moravě se v úterý očekává přes 31 stupňů, v ostatních regionech budou teploty mírně nižší. Podobné to bude i ve středu. „Ještě ve středu zaznamenáme vysoké teploty, to znamená nad 31 stupňů, a to zejména na jižní a střední Moravě,“ doplnili meteorologové.

Kvůli teplému a suchému počasí platí v celé zemi až do odvolání výstraha před vznikem požárů. Avizované bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.