Na šluknovskou pořádkovou jednotku peníze budou

Ústí nad Labem - Speciální policejní pořádková jednotka na severu Čech přece jen vznikne. Po jednání s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD) to dnes konstatoval policejní prezident Petr Lessy. Policie podle jeho slov našla peníze na její zřízení. Prvních 50 policistů nastoupí do jednotky, která bude působit nyní hlavně na Šluknovsku, k 1. dubnu.

O zřízení jednotky začala policie uvažovat v loňském roce poté, co se ve Šluknovském výběžku rozhořely sociální nepokoje. Minulý týden ale vláda rozhodla o zmrazení části letošního rozpočtu ministerstva vnitra a vypadalo to, že budování jednotky bude zastaveno. „Cítil jsem závazek, který jsme občanům dali, proto jsem znovu do Ústeckého kraje přijel informovat o situaci,“ uvedl Lessy.

Na vznik jednotky policejní prezidium vyčlenilo původně 60 milionů korun. Po škrtech v rozpočtu z této částky zůstane polovina. „Přijato je 50 policistů, kteří nastoupí v dubnu do služebního poměru. Uvědomuji si, že pozastavení zřízení jednotky by bylo nevratným krokem,“ zdůraznil Lessy. Celá jednotka bude mít cílově asi 170 až 180 lidí. Její vznik bude pozvolnější, odhadl policejní prezident. Do konce roku ještě nebude plně obsazena, nic ale prý nestojí v cestě jejímu budování."

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nové pořádkové jednotce pomůže i Ústecký kraj, kerý nakoupí policistům mikrobusy pro rychlé přesuny: „Ty zprávy o tom, že nemají na vybavení této jednotky, nás znepokojily,“ vysvětlovala ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). V oblasti se zatím střídaly pořádkové jednotky z Prahy a Brna, které na Šluknovsko přijely v době, kdy se stupňovaly nepokoje mezi místními starousedlíky a Romy. Od dubna je ale poprvé vystřídají muži z místní pořádkové jednotky.