Na peronech rušno, lidí ve vlacích je nejvíc od počátku století. A dopravci zdražují

Události ČT: Cestujících ve vlacích je nejvíc od počátku století (zdroj: ČT24)

Vlaky v Česku loni cestovalo zřejmě nejvíc lidí v tomto století. Podle předběžných údajů od dopravců přepravily vagony až 190 milionů pasažérů. Na podobnou hranici se dostaly statistiky naposledy v roce 2001. A je to o 15 procent víc cestujících než před osmi lety, kdy českou železnici využívalo historicky nejméně lidí. Právě v té době začali Českým drahám konkurovat soukromí dopravci.

Koleje plné vlaků a perony plné lidí. V posledních třiceti letech to byl stále vzácnější obrázek. Teď se to ovšem mění.

Cestující přibývají nejvíc v rychlících. RegioJet už spočítal, že mu vzrostly počty přepravených lidí meziročně asi o čtvrtinu. A České dráhy odhadují, že přepravily až 180 milionů lidí. Za všechny dopravce by mělo jít celkem asi o 190 milionů cestujících – a to by vyrovnalo zatím nejlepší výsledek v tomto století, rok 2001.

Počet lidí cestujících vlaky
Zdroj: ČT24

To ale také znamená, že se dopravcům snáz zdražuje. Už v prosinci zdražily plošně České dráhy asi o 2,5 procenta. A ještě větší zdražování probíhá tam, kde se to hůř prokazuje, tedy v dálkové dopravě. Tam se totiž jezdí za akční ceny. Všímají si toho i cestující.

„Byli levnější, se mi zdá. Možná se cítí silní v kramflecích, tak zdražují,“ uvedl jeden z cestujících vlakem RegioJet.

Přesná data firmy nesdělují. Česká televize proto sesbírala přímo od cestujících stovky jízdenek na trati z Prahy do Ostravy. Ty přesně dva roky staré jsme porovnali s aktuálními. Zakoupené byly ve stejný den v týdnu, jednalo se o stejný vlak, stejnou třídu. Ceny ale byly výrazně odlišné. Třeba RegioJet zdražil třídu Standard asi o polovinu a nejlevnější lístky obou soukromých dopravců zdražily asi o desetinu.

„Určitě došlo k pohybu cen směrem nahoru, je to z důvodu třeba nárůstu nákladů, návratu cen do rovnovážné polohy, ale je to i tím, že jsme nabídli jinou cenovou třídu,“ řekl mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Vývoj počtu cestujících v letech
Zdroj: ČT24

„Ceny se vrací v podstatě na úroveň roku 2009, 2010, než přišla konkurence,“ potvrdil redaktor serveru zDopravy.cz Jan Sůra.

Růstu cen i počtu cestujících nahrávají rovněž státní slevy pro důchodce a studenty. Platí teprve od září, a tak se dá čekat, že letošek přinese další rekordní čísla.