Na osudech lidí mu záleží, říká o Středulovi jeho dlouholetý podporovatel

Jeden den s Josefem Středulou (zdroj: ČT24)

Lidé se na mého muže obracejí, říká manželka prezidentského kandidáta Josefa Středuly Dana Středulová. Podle jeho podporovatele Filipa Hausknechta (Hnutí Budoucnost) je z prezidentského kandidáta cítit, že mu záleží na osudech lidí. V Událostech pokračuje představování jednotlivých prezidentských kandidátů. Štáb České televize strávil jeden den s každým z nich, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. Se Středulou natáčel Milan Brunclík.

Šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů ministerstvo vnitra registrovalo jako kandidáta s podporou jedenácti senátorů – a to napříč politickým spektrem. Tím největším podporovatelem je ale jeho manželka Dana.

Před osmi lety byl park na pražské Pankráci prvním místem, kam Dana Středulová jela na procházku s čerstvě narozeným synem. Manželé Středulovi bydlí nedaleko, a tak tam rodina tráví i společný čas. Toho má nyní, během kampaně, její manžel mnohem méně. Přesto se snaží s ní i se synem být. „V tuto chvíli na něj každý večer čekám, až přijde domů, abychom se pozdravili, objali, abychom si řekli pár milých slov,“ řekla Dana Středulová.

Svého muže potkala díky práci v odborech. Sama říká, že jí imponuje jeho snaha lidem pomáhat. „Lidé se na mě obracejí, stejně jako na mého muže, a ptají se: Je možnost pomoci, je možnost věci řešit? A to je prostě naše součást,“ uvedla.

Několik let zná Středulu Filip Hausknecht. Je spoluzakladatelem a provozním restaurace a sociálního podniku v centru Prahy. V něm zaměstnávají lidi, kteří mají zkušenost s bezdomovectvím či výkonem trestu. Pomáhají jim řešit například exekuce a dluhy. „Když jsem viděl, jak se někteří lidé v naší republice mají, jak je s nimi nakládáno, tak mi nezbylo nic jiného než samotnému být aktivní v politice,“ sdělil.

Právě i díky tomu se potkal se Středulou, jehož práci od té doby sleduje a podporuje ho. „Má přehled o dění v různých povoláních, firmách, v různých částech republiky a je z něj cítit, že mu na osudech těch lidí fakt záleží,“ řekl Hausknecht.

Pomáhal například se sbíráním podpisů. Připraven pomoci v kampani je i dál, jak ale říká, nyní už je to hlavně na Josefu Středulovi. „Ve chvíli, kdy dostane prostor v těch debatách, tak ta procenta určitě budou růst,“ je přesvědčen.

Jednání s velvyslancem i podnikateli

Jeden den se Středulou strávil Milan Brunclík. Odborový předák v půl sedmé ráno na pražské Pankráci vyrazil do práce – podle něj standardní režim. Doprovázel ho mluvčí kampaně. Šéf odborové centrály zamířil nejdříve do kanceláře. V centru Prahy se tou dobou ještě většinou nepracuje.

Ráno je podle Josefa Středuly ideální čas na vyřízení pošty i první pracovní schůzky. „Takže je to vlastně takový čas ještě na koordinaci věcí, než se rozeběhneme po dalších jednáních a mítincích,“ vysvětlil.

Po půl hodině následoval přesun na německou ambasádu na Malé Straně a jednání s velvyslancem. Rozhovor se podle Středuly týkal inflace, předpokládané recese i mezd. Na velvyslanectví strávil skoro hodinu – a ne poprvé. „Je tady obrovské množství německých firem a subjektů a já mám také velmi dobré spojení s německým odborovým svazem DGB, takže to je vlastně ten klíč,“ uvedl prezidentský kandidát.

Následovala účast na sněmu Akademie věd. Středula zdůrazňuje, že ani tady nejde o součást kampaně – pozvání přijal jako odborový předák.

Po poledni ho pak čekala cesta do Českých Budějovic na Hospodářskou komoru. S jihočeskými podnikateli trávil zbytek odpoledne. Diskutoval o ekonomickém vývoji, řešeních inflace i možném zestátnění energetiky a snížení cen. „Musí se začít debata. Bez debaty to nejde. Prezident může chodit na jednání vlády a samozřejmě také jsou to další konzultace,“ řekl v diskuzi.

Za svůj cíl v kandidatuře Středula označil to, aby lidé měli důstojnější život. „Třicet let bojuji za to, aby měli. A ta doba je velice těžká a bude. Příští rok se dá očekávat velmi silná recese a myslím si, že lidé potřebují zastání,“ uvedl.

„Jsem člověk, který rozumí lidem. Jsem člověk, který umí bojovat, který není navíc partajně nijak zakotven, a zároveň politiky zná, politiku také, přestože nejsem politikem,“ odpověděl na otázku, proč právě on by se měl stát prezidentem.

  • Josef Středula v neděli 8. ledna během živého vysílání předvolební Superdebaty ČT oznámil, že z kandidatury odstupuje.
  • Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), vede ji od dubna 2014, letos byl znovuzvolen. Předtím byl devět let předsedou Odborového svazu KOVO.
  • Opavský rodák po studiích na střední průmyslové škole pracoval ve vítkovických železárnách na údržbě válcovací trati a v roce 1990 se ve 22 letech stal místopředsedou základní organizace odborů.
  • Po listopadu 1989 se Středula podílel na přeměně Revolučního odborového hnutí (ROH) ve standardní odbory, v roce 1991 byl zvolen členem rady OS KOVO, od roku 1993 pak působil jako místopředseda svazu.
  • V době, kdy Středula stál v čele svazu KOVO, profiloval se jako výrazný kritik pravicových vlád.
  • Jeho kandidaturu na Hrad podepsalo 11 senátorů, získal také přes 60 tisíc podpisů občanů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24