Muž v tričku s logem wagnerovců půjde před soud. Hrozí mu až tříleté vězení

Muž, kterého při zářijové protivládní demonstraci v Praze zadržela policie, míří před soud. Žalobci k němu podali návrh na potrestání kvůli schvalování genocidy. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Muž měl na tričku symbol žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který podle policie podporuje ruskou agresi proti Ukrajině. Muž se při zadržení hájil tím, že wagnerovci jsou legální skupina.

Policie muže zadržela v sobotu 16. září v horní části Václavského náměstí v Praze. V ruce měl českou vlajku a na bílém tričku logo Wagnerovy skupiny. Kriminalisté mu sdělili podezření kvůli schvalování válečných zločinů, státní zastupitelství pak na začátku října podalo návrh na potrestání. Termín jednání zatím není podle Evy Švíglerové z Obvodního soudu pro Prahu 1 stanoven.

Muž podle videa na síti X se zadržením nesouhlasil. „Není to svastika. (…) Je to normálně legální skupina,“ řekl. Za schvalování genocidy mu hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Nejde o první případ, kdy se soud zabývá veřejnou propagací Wagnerovy skupiny. Na březnovém protivládním protestu na Václavském náměstí policie zadržela jednatřicetiletého Jakuba Jaška, který měl na batohu nášivku se znakem wagnerovců. Soud mu uložil půlroční podmínku, odvolací instance ale kauzu vrátila policii k došetření. Druhý případ z květnové demonstrace, na kterou Jašek znovu přišel s nášivkou skupiny, má soudkyně stále na stole. Muž vinu odmítá.

Zářijovou demonstraci proti vládě svolala na Václavské náměstí neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost). Její předseda Jindřich Rajchl kabinetu vytýkal vysoké ceny energií, daňové změny či úpravy důchodů. Premiér Petr Fiala (ODS) akci podle svých slov zaznamenal jen okrajově. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) protest označil za legitimní projev nespokojenosti části lidí v obtížné době.