Místo papírového víza elektronické. Rusko Česku a dalším zemím zjednodušilo vstup do země

Od začátku srpna je pro občany 55 zemí včetně České republiky snazší získat vízum do Ruské federace. Nově totiž mají možnost zažádat si o e-vízum, díky čemuž odpadá nutnost navštívit ambasádu. O novince informovalo ruské ministerstvo zahraničí. Dokument opravňuje k jednorázovému vstupu a platí šestnáct dní.

„Záměr o vydávání elektronických víz se v Rusku diskutoval už delší dobu. Příslušný zákon byl přijat již v roce 2020 s tím, že systém měl být spuštěný v následujícím roce. Vše bylo ale kvůli pandemii covidu plně realizováno teprve letos,“ vysvětluje politologický geograf z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michael Romancov.

Do programu e-víz Rusko kromě zemí Evropské unie zařadilo například i Turecko, Saúdskou Arábii nebo KLDR. Řada z těchto zemí je přitom aktuálně na seznamu států, které Rusko považuje za nepřátelské.

„Nepovažujeme za vhodné v reakci na nevlídné jednání oficiálních orgánů nepřátelských států vylučovat jejich občany z možnosti získat elektronické vízum na krátkou cestu do naší země,“ uvedla podle portálu rbc.ru ruská vicepremiérka Taťána Golikovová. Redakce ČT kontaktovala i ruské velvyslanectví v Praze, to se ale ke změnám kolem udělování víz nevyjádřilo.

Podle agentury TASS e-vízum opravňuje k jednorázovému vstupu, a to za účelem turismu, obchodu nebo humanitární návštěvy. Pokud by žadatel chtěl v Rusku zůstat déle nebo překročit hranici vícekrát, musí si vyřídit klasické vízum.

Zvací dopis už není potřeba

Zájemci musí kromě svých osobních údajů uvést například i informace o příbuzných nebo odkazy na své sociální sítě. Na rozdíl od klasických víz ale není nutné předložit potvrzení od cestovní kanceláře ani zvací dopis. Cena vychází na 314 čínských jüanů (968 korun).

„Původní materiál počítal s platbou v amerických dolarech, platba v jüanech nejspíš souvisí s problematikou elektronického převodu plateb do a z Ruska,“ soudí Romancov.

O dokument lze zažádat na stránkách ruského ministerstva zahraničí. Web žadatelům slibuje vyřízení do čtyř dnů bez nutnosti návštěvy ambasády. Po schválení žádosti přijde uchazeči e-mail, který vytištěný předloží při vstupu do země. Může tak učinit na jednom z 51 letišť nebo 32 hraničních přechodů, které vstup na e-vízum umožňují.