Rusové do Česka nesmí, s platným schengenským vízem z okolních států to ale snadno obejdou

Rusové se do Česka dostanou například z Německa (zdroj: ČT24)

Vstup do Česka je už několik dní odepřen všem Rusům s platným schengenským vízem, vydaným jakýmkoli členským státem Evropské unie. Platí to ale jen v případě, že přiletí. Ruští turisté do Česka tak mohou přijet třeba autem přes ostatní státy EU, což připouští i ministerstvo zahraničí. Spousta rusky mluvících turistů je například v Karlových Varech, často však jde o Rusy s německým občanstvím.

Původem z Ruska je například Vera Saligmannová. Už víc než třicet let ale žije v Německu, a je tak občankou Evropské unie. „Jsme tady (v Karlových Varech) jako turisté. Jsme rusky mluvící Němci. Jezdíme sem bez omezení,“ řekla. 

Ruských občanů na Karlovarsku však výrazně ubylo, může za to pandemie koronaviru i ruská invaze na Ukrajinu. Podle odhadů karlovarského infocentra tvoří Rusové momentálně asi jenom deset procent turistů. 

„V současné době zde máme rusky hovořící turisty, kteří pocházejí spíše z Německa,“ řekla projektová manažerka infocentra Pavlína Kyselová. Dodala, že ruští návštěvníci, kteří se chtějí dostat do Česka, vstupují do schengenského prostoru už v okolních státech. 

Letecky ne, po silnici ano

Letecky se lidé z Ruska nedostanou do České republiky od úterý. Podle ministerstva zahraničí je to nejen z bezpečnostních důvodů. „Myslím, že je to důležitý signál, že Česká republika kategoricky odsuzuje brutální ruskou agresi,“ řekl náměstek ministra zahraničí Jaroslav Kurfürst.

Uvnitř schengenského prostoru se Rusové s platným vízem pohybovat můžou. Do Česka přijíždějí například přes hraniční přechod v Pomezí. Hoteliéři o tom vědí a Rusy bez problémů ubytují. 

Kontrolovat turisty hotely údajně nemohou. „My nemůžeme suplovat úřední orgán, tedy Policii České republiky a cizineckou policii, takže hosta normálně ubytujeme,“ popsal karlovarský předseda Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika. 

„Hotelových zařízení se to vůbec nedotkne. Když ten člověk už přeletí například do Německa, tak už je v schengenském prostoru, tam my musíme ctít zásady schengenského prostoru, což je volný pohyb osob,“ sdělil mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie Josef Urban. 

Kontroly jsou jenom na letištích

Policisté tak mohou cestující kontrolovat jenom na českých letištích. Žádná letadla ze zemí mimo Evropskou unii ale v Karlových Varech nepřistávají. Jediná pravidelná linka z Ruska byla zrušená už před téměř třemi lety. 

Jenže poblíž českých hranic jsou hned tři německá mezinárodní letiště. Od toho nejvzdálenějšího ve Frankfurtu nad Mohanem to autem do Česka trvá zhruba tři a čtvrt hodiny. Letecká společnost, která by Rusa i přes zákaz dopravila do Česka, může dostat pokutu až půl milionu korun.