TÉMA

Asociace hotelů a restaurací České republiky

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Do hotelu na jeden den, do lázní na prodloužený víkend. Češi na pobytech šetří už před zvýšením DPH

Ubytovací služby se zřejmě nevyhnou zdražování. Zůstávají sice v původní, nižší sazbě daně z přidané hodnoty (DPH), ta se ale v důsledku vládních opatření zvýší z deseti na dvanáct procent. V případě ubytovacích služeb vláda očekává, že jí dvouprocentní navýšení DPH přinese do rozpočtu 1,4 miliardy korun. Podle majitelů hotelů je už teď patrné, že Češi na tuzemských dovolených šetří, své pobyty oproti dřívějším dobám zkracují. Slabší zájem zahraničních turistů pak dopadá na průvodce, kteří navíc, pokud jsou živnostníci, musejí od příštího roku počítat s vyššími odvody.
21. 5. 2023|

Hotelům chybí zahraniční turisté, varuje asociace. Sedm procent restaurací zvažuje zavření

Hotelům podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka chybí zhruba pětina turistů. Přesto by ale neměly výrazně zdražovat. Potíže mají také české restaurace. Přibližně sedm procent z nich je vážně ohroženo rostoucími náklady a zvažuje ukončení provozu. Asi 53 procent podniků pak vyšší ceny energií nebo surovin vnímá jako hrozbu, zatím ale situaci zvládá. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky představila jednatelka společnosti Data Servis Marcela Šimková. Větší problém podle ní rostoucí náklady nepředstavují u čtyřiceti procent restaurací.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 20:03|

Děti jsou bity, týrány, připomněl Rektor. Spor o vstup do restaurace vnímá jako bouři ve sklenici vody

Už několik dní lidé na sociálních sítích v Česku řeší příspěvek pražského bistra, které zveřejnilo pravidla pro přítomnost dětí v podniku. Psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor ovšem ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že společnost by ohledně dětí měla řešit mnohem závažnější témata. Influencerce Kateřině Saint Germain vadí, že atmosféra je prý často nepřátelská ještě před tím, než se dítě jakkoli projeví. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podnikatelé měli mít možnost nastavit si vlastní pravidla.
31. 3. 2023|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Tržby ve službách loni meziročně stouply o 8,1 procenta. Počet turistů se přiblížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku loni meziročně stouply o 8,1 procenta. K nárůstu pomohla zejména odvětví dopravy a skladování a administrativních činností. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V posledním loňském čtvrtletí poskytovatelé služeb utržili proti stejnému kvartálu předchozího roku o 1,4 procenta více, přičemž růst zaznamenala většina odvětví. V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent, vyplývá z údajů ČSÚ. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 21:28|

Rusové do Česka nesmí, s platným schengenským vízem z okolních států to ale snadno obejdou

Vstup do Česka je už několik dní odepřen všem Rusům s platným schengenským vízem, vydaným jakýmkoli členským státem Evropské unie. Platí to ale jen v případě, že přiletí. Ruští turisté do Česka tak mohou přijet třeba autem přes ostatní státy EU, což připouští i ministerstvo zahraničí. Spousta rusky mluvících turistů je například v Karlových Varech, často však jde o Rusy s německým občanstvím.
28. 10. 2022|

Jsme ve válečném stavu. Nelze vést diskusi, jestli se máme uskromnit, řekl k regulaci vytápění expert

„Cílem je zaručit tepelný komfort v domácnostech v případě výpadku,“ prohlásil v pořadu 90' ČT24 náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti) v souvislosti s navrhovanou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu. Dodal, že jde pouze o airbag, který se použije v případě nouze, ale nejlépe bude, pokud jej Česko nepoužije. Vyhlášku však kritizují například Asociace hotelů a restaurací či poskytovatelé sociálních služeb.
12. 8. 2022|

Turisté se vrací do hotelů i bytů. Počet nemovitostí pro krátkodobé pronájmy opět roste

I přes rostoucí ceny přibývá hostů v českých hotelech a penzionech. Podle dat Asociace hotelů a restaurací jsou obsazené v průměru ze sedmdesáti procent. Ještě před rokem byly vinou pandemie využité sotva z pětiny. S nárůstem turistiky pak znovu roste i počet krátkodobých pronájmů, zejména ve velkých městech.
25. 7. 2022|