Do hotelu na jeden den, do lázní na prodloužený víkend. Češi na pobytech šetří už před zvýšením DPH

Události: Češi šetří na ubytování už před zvýšením DPH (zdroj: ČT24)

Ubytovací služby se zřejmě nevyhnou zdražování. Zůstávají sice v původní, nižší sazbě daně z přidané hodnoty (DPH), ta se ale v důsledku vládních opatření zvýší z deseti na dvanáct procent. V případě ubytovacích služeb vláda očekává, že jí dvouprocentní navýšení DPH přinese do rozpočtu 1,4 miliardy korun. Podle majitelů hotelů je už teď patrné, že Češi na tuzemských dovolených šetří, své pobyty oproti dřívějším dobám zkracují. Slabší zájem zahraničních turistů pak dopadá na průvodce, kteří navíc, pokud jsou živnostníci, musejí od příštího roku počítat s vyššími odvody.

DPH z ubytování se v posledních letech mění už poněkolikáté. Ještě před rokem 2020 byla patnáctiprocentní, poté klesla na deset procent. Vládní úsporný balíček znamená sloučení dosavadních tří sazeb DPH do dvou, přičemž ta nižší je dvanáct procent.

Ubytovatelé si menšího zájmu tuzemských hostů všímají už teď – před případným zdražením svých služeb. Například v hotelu Kvilda bylo před pandemií covidu-19 prakticky nemožné sehnat na jaře pokoj na letní prázdniny, letos jsou pokoje obsazeny zhruba ze šedesáti procent.

Prezident Asociace hotelů a restaurací: Je možné, že Češi budou šetřit ještě více

Lidé navíc svůj pobyt nejen na Kvildě zkracují. Poměrně velký zájem byl loni podle provozní hotelu Heleny Gerlichové o jednodenní rezervace, ty ale hotel zrušil, nevyplatily se. „Stejně uklízíte pokoj, musíte vynaložit stejné náklady jako na vícedenní rezervace,“ upřesnila provozní. „Pokud bychom je dělali, tak navyšujeme cenu o čtyřicet procent,“ spočítala.

V lázních tráví lidé času ještě výrazněji méně ve srovnání s dřívějšími zvyklostmi. Místo původních desetidenních pobytů dají přednost prodlouženému víkendu. „V ubytovacích službách není dvouprocentní rozdíl tak zásadní. Ale jak bude balíček omezení na spotřebu domácností celkově působit, v současné době asi neumíme odhadnout. Je možné, že začnou uvažovat o tom, kde by se dalo ještě ušetřit,“ míní president Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Zatímco české hotely a penziony se připravují na přesun do vyšší sazby DPH, dovolených v zahraničí se úsporný balíček v souvislosti s daní z přidané hodnoty nedotkne. Na konečné ceně dovolených by se však podle ekonomů mohly podepsat vyšší daně z příjmů právnických osob nebo navýšené odvody živnostníků.

V letech 2024 až 2026 se minimální vyměřovací základ pro sociální pojištění zvýší o pět procentních bodů ročně ze současných pětadvaceti procent průměrné mzdy. Živnostníci také budou nově platit pojistné nejméně padesát pět procent základu daně místo současných padesáti procent.

Méně průvodců i zahraničních turistů

V cestovním ruchu koncem roku působilo přes třináct tisíc firem a živnostníků. Na živnostenský list v hotelích a penzionech vypomáhá zhruba čtvrtina personálu. Často jde o wellness služby, úklid a řidiče. Během hlavní sezony také o kuchaře, servírky nebo číšníky.

Čtrnáct procent OSVČ, které podnikají v cestovním ruchu, pak tvoří průvodci. Lidí věnujících se této profesi v posledních letech výrazně ubylo, za pandemie podle Asociace průvodců ČR asi o polovinu.

Další pokles se sice nečeká, uživit se jako průvodce bude ale kvůli zmíněným vyšším odvodům pro živnostníky těžší. „Cestovní kanceláře jim honoráře jen tak nezvýší,“ podotýká tajemník asociace Miroslav Prokeš k vyhlídkám svých kolegů s pár lety praxe, nebo dokonce těch začínajících.

Profesní sdružení zároveň dlouhodobě upozorňují na nekalou konkurenci zahraničních průvodců. Prosazují proto uznávání kvalifikací nebo přeřazení profese mezi vázané živnosti.


Navíc – návštěvníků z ciziny sice přebývá, ale předpandemických čísel statistiky nedosahují. „Je to o něco lepší než loni, ale v žádném případě se to nedá srovnávat se situací před pandemií covidu. Mezikontinentální letecké zájezdy se na předcovidové stavy vůbec nevrátily,“ dodal Miroslav Prokeš. Tito turisté přitom patřili k těm, kteří v Česku utráceli nejvíce.