Hotelům chybí zahraniční turisté, varuje asociace. Sedm procent restaurací zvažuje zavření

Události: Přípravy hoteliérů na letní sezónu (zdroj: ČT24)

Hotelům podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka chybí zhruba pětina turistů. Přesto by ale neměly výrazně zdražovat. Potíže mají také české restaurace. Přibližně sedm procent z nich je vážně ohroženo rostoucími náklady a zvažuje ukončení provozu. Asi 53 procent podniků pak vyšší ceny energií nebo surovin vnímá jako hrozbu, zatím ale situaci zvládá. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky představila jednatelka společnosti Data Servis Marcela Šimková. Větší problém podle ní rostoucí náklady nepředstavují u čtyřiceti procent restaurací.

Ceny energií se loni zvýšily v průměru o 39 procent zhruba 84 procentům restaurací, ceny nápojů o čtrnáct procent zhruba 81 procentům podniků, uvedla Šimková. S o 22 procent vyššími náklady na suroviny se podle ní v uplynulém roce potýkalo 74 procent provozoven. Nájemné pak vzrostlo 28 procentům restaurací přibližně o šestnáct procent a v případě mzdových nákladů se navýšení o čtrnáct procent týkalo zhruba dvou pětin provozoven, doplnila Šimková.

Všechny rostoucí náklady do koncových cen podle Šimkové promítla asi polovina restaurací, 44 procent podniků s tím, že musely snížit své marže, řekla. Udržet stávající ceny a nezdražovat se rozhodlo pět procent podniků, dodala. Vyšší ceny se podle Šimkové loni odrazily v nárůstu tržeb restaurací, v průměru to proti předcovidovému roku 2019 bylo o 23 procent.

Návštěvnost z roku 2019 loni podle Šimkové překonaly restaurace v Praze, středních Čechách, východních Čechách a na jižní Moravě. Šlo zejména o hospody, kavárny, bistra a provozovny s rychlým občerstvením. Průměrně se v Česku návštěvnost proti roku 2019 zvýšila o šestnáct procent, uvedla.

Polední menu v uplynulém roce stálo asi 153 korun, ve srovnání s rokem 2019 to byl nárůst o 22 procent, uvedla dále Šimková. Půllitr piva pak podle ní vyšel zhruba na 53 korun, což bylo o 33 procent více než v roce 2019, řekla.

Hotelům chybí zahraniční turisté

Průměrná obsazenost hotelů v Česku podle Stárka loni činila asi 58 procent. Ve srovnání s dobou před covidem se tak snížila zhruba o 21 procent. Ceny za pokoj se přitom držely na téměř stejné úrovni jako v roce 2019, pokoj v Česku v uplynulém roce stál přibližně 2306 korun za noc, řekl Stárek. Při zhruba o šedesát procent vyšších nákladech to podle něj pro hoteliéry znamená velkou finanční zátěž a například omezení investic. Praha v roce 2022 dosáhla obsazenosti 58 procent, v roce 2019 činila přibližně 78 procent, doplnil Stárek.

V Česku podle něj loni ve srovnání s rokem 2019 chybělo třicet procent turistů ze zahraničí, domácích cestovatelů naopak bylo o desetinu více. „Celkově tedy stále chybí dvacet procent hostů oproti roku 2019,“ podotkl.

Na hotely dopadá hlavně silný kurz koruny vůči euru, ale i vyšší náklady na mzdy, dražší energie a potraviny. Do budoucna by hotely mohly možnosti stravování omezit. „Snídaně asi budou v hotelech přetrvávat, ovšem co se týká obědů a večeří, které nejsou objednány dopředu, tak tam už vidím výrazné omezení,“ říká generální ředitel sítě hotelů Olympik Hotels Vlastislav Šos. 

Letos se ale hotely zatím k většímu zdražování nechystají. „Lidé cestovat budou, a pokud nebudeme nekonkurečním ostrůvkem uprostřed Evropské unie, to znamená, pokud třeba například nebudeme mít u nás nejvyšší sazbu DPH ve srovnání se sedmi procenty v Německu a deseti v Rakousku a deseti na Slovensku, tak myslím, že máme obrovský potenciál turisty získat,“ míní Stárek.  

Pokud se cestovní ruch přesune ze snížené sazby DPH deseti procent do 21procentní, základní, o čemž uvažuje vláda, budou včak muset hotely a restaurace dále zdražit, varoval Stárek. Za současné situace, kdy se lidé snaží šetřit, by to podle něj znamenalo úbytek turistů. Cestovní ruch zároveň tvoří dvě procenta HDP a z jedné utracené turistovy stokoruny jde do státní kasy jednačtyřicet korun, řekl. Hotely nebo restaurace také nabízí pracovní příležitosti tam, kde chybí, dodal.