Ministerstvo chystá novinky v nájemním bydlení. Vystěhování má být rychlejší

Události: Ministerstvo chystá změny v nájemním bydlení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novinky v nájemním bydlení. Jednou z nich je, že po dvou nájemních smlouvách na dobu určitou už by měla přijít doba neurčitá, nebo alespoň jistota nájmu na další tři roky. Větší ochranu majitele chce resort zajistit zavedením rozkazu k vyklizení bytu nebo domu.

Kvůli neplacení dal Tomáš Kašpar nájemníkovi výpověď z bytu už v roce 2017. Ten ho ale stále neopustil. Věc se dostala k soudu, který rozhodl o platnosti výpovědi. „Pokud on se nevystěhuje, tak vy musíte podat žalobu na vystěhování. A ta nám trvá zase dva roky. Dnes je škoda třeba milion korun. Je tam dluh na nájmu, byt je v katastrofálním stavu, musíme platit právníky,“ vypočítává pronajímatel.

Právě komplikace s rychlým vystěhováním neplatiče z bytu odrazují majitele od uzavírání dlouhodobých smluv. „S ministerstvem spravedlnosti navrhujeme zavést rozkaz k vyklizení nemovitosti, díky kterému se celý proces zjednoduší a urychlí. Cílem resortu pro místní rozvoj je, aby skutečně problémový nájemník vyklidil byt maximálně do dvou měsíců,“ nastiňuje mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

Rafaj: Nejde o všelék

Člen prezidia Asociace nájemního bydlení Jan Rafaj se domnívá, že takový krok může v některých případech vyklizení nemovitostí výrazně urychlit, zároveň ale upozornil, že nejde o „všelék na všechny případy“.

Sdružení nájemníků má za to, že po roce, maximálně dvou, by měla následovat smlouva na dobu neurčitou. Z mladých nájemníků do pětatřiceti let věku ji má jen každý třetí. „Pokud někdo, a ukazuje se to u těch dlouhodobých smluv, řádně platí, tak není důvod ho trestat za to, že nějaká čtyři procenta lidí neplní svoje povinnosti,“ má jasno předseda sdružení Milan Taraba.

Profesní sdružení teď k navrhovaným změnám odeslala námitky. Další možnost vyjádřit se budou mít v meziresortním připomínkovém řízení, se kterým ministerstvo pro místní rozvoj počítá na březen příštího roku. V srpnu pak chce příslušné novely předložit vládě.