Meteorologové začali vydávat pylový semafor. Na každý den předpoví alergikům míru ohrožení

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) začal na svém webu vydávat pylovou předpověď, která má pomoct alergikům. Takzvaný pylový semafor ukáže aktuální informace o kvetení vybraných rostlinných druhů, které patří mezi významné pylové alergeny, a předpoví míru ohrožení pro jednotlivé dny v týdnu.

Na projektu meteorologové spolupracují se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem, o jeho vzniku informovala spoluautorka pylového semaforu Lenka Hájková.

Množství pylu v ovzduší je kromě jeho vylučování rostlinami ovlivňováno počasím, zejména teplotou vzduchu, větrem, slunečním zářením a výskytem atmosférických srážek. „Pylový semafor bude předpovídat míru rizika týden dopředu na třístupňové škále (stupeň ohrožení nízký, střední a vysoký). Informace budou aktualizovány dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek po dobu pylové sezony,“ informoval ČHMÚ. Na webu mohou zájemci najít i dlouhodobý kalendář vybraných pylových alergenů.

Aktuální pylová předpověď uvádí, že v současnosti začíná ve velké míře kvést bez černý. Dál kvete travina srha říznačka, zatímco pomalu odkvétá borovice lesní a také řepka ozimá je v nížinách už převážně odkvetlá. Lípa srdčitá je podle pylového semaforu na mnoha lokalitách už ve stadiu pučení květních pupenů. Alergici najdou pylové zpravodajství i na dalších webech, například www.pylovasluzba.cz nebo www.pyly.cz.

Alergií trpí třetina Čechů

Nějakou formou alergie trpí podle odhadů zhruba třetina české populace. Odborníci tvrdí, že v roce 2025 bude trpět alergií či astmatem polovina obyvatel Evropské unie. Nejčastějšími alergeny jsou pyly trav, roztoči a pyl břízy.

Český hydrometeorologický ústav na svém webu kromě předpovědi počasí, stavu ovzduší nebo sucha v Česku zveřejňuje také aktuální informace o aktivitě klíšťat, riziku vzniku požárů v přírodě nebo informace pro surfaře.