Lesy uzavřely parkování pro turisty mířící na Lysou horu. Auta bránila těžké technice v průjezdu

Lesy uzavřely parkování využívané turisty u cest na Lysou horu (zdroj: ČT24)

Turisté, kteří míří na Lysou horu, přišli o desítky míst k parkování. Lesy České republiky uzavřely cesty, které vedou přímo na vrchol Beskyd a kde lidé hromadně parkovali, aby si zkrátili cestu. Auta bránila těžké lesní technice v průjezdu a na nevhodné parkování si dlouhodobě stěžovali i místní.

Na cestě z Ostravice na Sepetnou se nesmí stát už několik týdnů. Ještě v pondělí to ale na ploše u transformátoru vypadalo jako na parkovišti. Lesy České republiky už to trpět nechtějí. Ve čtvrtek proto zatarasily pozemek kameny.

„My jsme s nimi dlouhodobě jednali o tom, že bychom si tu plochu rádi pronajali a zbudovali tady právě parkoviště, ale Lesy se nakonec rozhodly jinak,“ popisuje starostka Ostravice (KDU-ČSL) Pavlína Stankayová.

Řidiče, kteří si zákazu nevšimli, policisté informují a vrací zpátky. V sobotu už ale padly i první pokuty. „Všiml jsem si, že jsou tady kameny, ale říkám, je tady místo, tak jsem zaparkoval,“ vysvěloval jeden z nich. „Vůbec jsem nevěděl, že je tady zákaz. Vždycky, když chodíme na Lysou, tak jsme tady parkovali,“ dodal druhý. Dole v obci jsou parkoviště tři. To nejblíž je placené. Vyjde na stokorunu na den.

„Teď tam jezdil úplně každý. Člověk, když chtěl jít pěšky zespodu, tak v podstatě už nemohl jít normálně, protože pořád jezdila samá auta,“ vysvětluje jedna z turistek.

Turisté mohou využít minibus

Kdo si chce cestu na Lysou horu přece jen zkrátit, může využít kyvadlovou dopravu. Minibus vyváží turisty na Sepetnou po celý den. Zatím o něm moc lidí neví. „Vidíte, že tady parkoviště u Beskydského pivovárku je úplně prázdné, přitom právě tady jsme zřídili linku a je tady zastávka autobusu,“ konstatuje starostka.

Zelený minibus bude vozit turisty na zkoušku o svátcích a o víkendech, a to až do konce září.