Lano, které může rozhodnout o záchraně života. U jezů často chybí, krade se

Události v regionech: U jezu, kde utonul mladý muž, nebylo záchranné lano (zdroj: ČT24)

Speciálním lanem a záchrannou podkovou, které mohou zachránit život tonoucího, jsou vybaveny ty nejnebezpečnější jezy v Česku. Toto záchranářské náčiní se ale často krade a jsou tak ohroženy životy všech vodáků, kteří se na místo vydávají. Lano někdo odnesl také od jezu na Tiché Orlici v Ústí nad Orlicí, kde se nedávno utopil mladý muž.

Utonutí dvaadvacetiletého muže v Ústí nad Orlicí prověřuje policie. V pátek skočil u jezu do rozvodněné Tiché Orlice, jeho tělo se našlo až v neděli asi kilometr po proudu. Záchranná souprava, která je u jezu umístěna a má ji tvořit pěnová podkova s připevněným lanem, nebyla kompletní, oznámila mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

„V době, kdy mladík do řeky skočil, byla ve schránce záchranná podkova, ale nebylo tam lano,“ uvedla Vilímková. Policie zjišťuje, komu záchranná souprava patří, kdo ji spravuje a kdy ji naposledy kontroloval.

Podle předsedy Asociace vodní turistiky a sportu Petra Ptáčka lidé v místě neštěstí skutečně hodili tonoucímu muži do jezu záchrannou podkovu, bez lana mu však nepomohla.

Záchrana bez lana je totiž podle Ptáčka velmi obtížná. „Vy mu sice hodíte něco plovoucího, čeho se dá držet, ale ten člověk neustále zůstává uvězněn pod tím přepadem,“ popisuje. „Člověk, který není trénovaný, se z toho jen tak nedostane, nevyplave.“

Lidé kradou záchranná lana u nebezpečných jezů. Mnohým vodákům se to může stát osudným (zdroj: ČT24)

Neštěstí na břehu Tiché Orlice v Ústí nad Orlicí připomínají svíčky. Podkova tady je, ale lano stále chybí. „Tyto pomůcky, které jsou nainstalované i na dalších nebezpečných jezech, se stávají terčem vandalství, i když mají zachraňovat životy. Kradou se lana, někdy se i nařezávají, pálí se záchranné podkovy. Nechápu to,“ uvedl Ptáček. 

Po celém Česku je záchranná podkova s lanem přibližně u dvacítky jezů. Seznam těch nejzrádnějších i s potřebnými radami zájemci najdou na internetových stránkách Nebezpečné jezy.cz.