Kvůli tragédii na přejezdu potrestal soud řidiče sanitky podmínkou

Roční podmíněný trest dostal řidič převozové služby hořovické nemocnice, který loni v dubnu vjel se sanitkou na přejezdu na Příbramsku před vlak. Při nehodě zahynul pacient a utrpěla zranění spolujezdkyně. Rozsudek zatím není pravomocný – obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali čas na rozmyšlenou.

Nehoda se stala loni 4. dubna ráno na přejezdu v Čenkově, kde se kříží trať Zdice–Protivín s místní komunikací. Řidič převozové sanitky, který vezl šestaosmdesátiletého seniora na vyšetření, podle obžaloby vjel na přejezd v době, kdy svítila červená světla. Obžalovaný to po celou dobu odmítá a tvrdí, že svítilo bílé světlo. I po vynesení rozsudku řekl, že se cítí nevinen, ačkoli se v soudní síni omluvil pozůstalým.

Soud vycházel ze znaleckých posudků obžaloby, podle nichž bylo výstražné zařízení na přejezd v pořádku. Soudce Miloslav Boudník při odůvodnění rozsudku uvedl, že řidičova vina je jednoznačná.

Řidič odkazoval na svědectví, která podle něj byla v jeho prospěch. Svědci uvedli, že neslyšeli zvukovou signalizaci. Podle soudce to však nemělo pro dokazování žádný význam. „Kdo bydlí u železniční tratě, je na to tak navyklý, že v podstatě ani nevnímá, že projede vlak,“ podotkl Boudník.

Na argumentaci státní zástupkyně soud přistoupil i v případě výpovědi spolujezdkyně – zdravotní sestry, která při nehodě utrpěla zranění. Soudu řekla, že viděla na přejezdu bílé světlo, podle žalobkyně ale žena utrpěla při nehodě šok, a proto její výpovědi nepřipisovala význam. 

Řidič se podle soudu dopustil usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Kromě ročního trestu s podmíněným dvouletým odkladem dostal také dvacetitisícový peněžitý trest a dalších 44 500 korun musí uhradit zraněné sestře. Pozůstalým soud nic nepřiznal a odkázal je na civilní řízení.