Kvůli Babišovým nahrávkám se sejde sněmovna. Novinář odmítl, že by pracoval pro Chovance

Sněmovna se bude na mimořádné schůzi 10. května zabývat údajným zneužíváním médií ze strany šéfa ANO Andreje Babiše. Schůzi chtěla vyvolat opoziční ODS, a jelikož se k ní připojila i TOP 09, podepsal se pod žádost dostatečný počet poslanců. Záležet ale bude také na tom, zda se najde dost poslanců pro schválení programu této schůze.

Chceme se zabývat zneužíváním moci ze strany Andreje Babiše, uvedla Černochová. Podnět k vyvolání mimořádné schůze podle ní byly nahrávky, na kterých ministr financí hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly.

Žádost už podepsalo 41 poslanců, tedy o jednoho víc, než je nejnižší nutný počet. Předseda sněmovny Jan Hamáček už žádost obdržel a schůzi svolal na 10. května. 

„Ta schůze by se měla týkat, obecně řečeno, nahrávek, které se objevily ve veřejném prostoru,“ uvedl šéf sněmovny. Podle žádosti o svolání schůze se má projednávaný bod jmenovat Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti.

Tisková konference ODS (zdroj: ČT24)

Pak ale bude záležet na tom, zda poslanci schválí program schůze. Premiér Sobotka v pátek uvedl, že sociální demokracie nebude bránit tomu, aby se nahrávkami zabývala sněmovna na mimořádné schůzi. „Poslanecká sněmovna je vhodné místo, kde se o takto závažném problému má diskutovat. Pokud opozice bude chtít mimořádnou schůzi, my tomu bránit nebudeme,“ dodal premiér.

Babiš kvůli zveřejněným odposlechům podal trestní oznámení. „Je to podvrh, je to kampaň. Vy tu stále řešíte lži o mně, které vyrobili bývalí redaktoři Mafry. Ta paní zhrzená, která neustále lže,“ obviňoval ve čtvrtečním Interview ČT24 novinářku a bývalou šéfredaktorku MF Dnes Sabinu Slonkovou.

V pátek pak uvedl, že nahrávky považuje za zmanipulované. Podle něj to byla provokace ze strany zmíněného novináře. „On mi tam něco podsouval, já jsme to kopal od sebe. Ten rozhovor byl nepříjemný, byla to provokace, teď už to vím,“ komentoval rozhovor ministr financí. 

Andrej Babiš: Nahrávky jsou zmanipulované (zdroj: ČT24)

V Mladé frontě skončil novinář z nahrávky

Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Novinář Marek Přibil říká, že má připravené materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi nebo vnitra Milanu Chovancovi (oba ČSSD). Debatují, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami.

Český rozhlas v pátek odpoledne uvedl, že nahrávky s Andrejem Babišem vyrobil právě sám Přibil, který na nich s předsedou ANO hovoří. Janek Kroupa z investigativního týmu Radiožurnálu na základě rozhovoru s Přibilem avizoval, že bylo nahrávek více a nejméně jedna se ještě objeví. Na Přibilově facebooku se v pátek podvečer objevilo vyjádření, že s Babišem jednal třikrát. Nikdy ale prý nikoho nenahrával.

Společnost Mafra oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora se rozhodla propustit. List patří stejně jako Lidové noviny do mediální skupiny Mafra, která je součástí holdingu Agrofert. Babiš do února holding vlastnil, poté ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Redaktoři Mladé fronty a serveru iDnes vydali společné prohlášení, podle kterého Babiš nemá jakoukoli možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah článků. Zároveň se distancovali od chování bývalého kolegy Marka Přibila.

Podle redaktorů selhal také Babiš, který se opakovaně vyjádřil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu médií skupiny Mafra. „Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal,“ napsali ve společném prohlášení, pod které připojilo podpis přes 150 novinářů.

Někteří novináři ale zároveň kvůli ovlivňování obsahu zvažují výpověď. Ve čtvrtek ji podal dlouholetý redaktor ekonomické redakce Jan Sůra. V poslední době podnikla stejný krok například šéfka ekonomické redakce Zuzana Kubátová nebo redaktor Aleš Černý. 

Události: Další zvrat ve vládní krizi. Jít má jen Babiš (zdroj: ČT24)