Korály nebo pižmo, nejčastější ilegální suvenýry z cest. Za pašování hrozí pokuta až 1,5 milionu

Už v 21 případech letos celníci na ruzyňském letišti zabavovali nelegální zvířecí suvenýry. Loni jich bylo 134. Nejčastěji si lidé z dovolených přivážejí mořské korály nebo produkty čínské medicíny obsahující pižmo. Většinou jde o nevědomost cestovatelů, za pašování přitom hrozí pokuta až 1,5 milionu korun. ČT to řekla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

„Trend ,pašování' souvisí s dovolenkovou sezonou a tím i s destinacemi, odkud se cestující vracejí,“ řekla mluvčí ruzyňských celníků Miškovská. Jen letos celníci zaznamenali 21 případů nelegálního dovozu chráněných rostlin a zvířecích produktů. Jednalo se například o dovoz tvrdých korálů, kdy ve třech případech cestující dovezli celkem 51 exemplářů.

Dalším nelegálním suvenýrem byly i výrobky tradiční asijské medicíny. Nejčastěji šlo o přípravky obsahující pravé pižmo, celníci ho odhalili v sedmi případech.

„Ve většině případů se jedná o nevědomost a neznalost problematiky CITES, nejde o jednotlivce nebo organizované skupiny pašující především pro zisk,“ doplnila Miškovská.

Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin (CITES) vstoupila v Česku v platnost už od roku 1992 a jejím cílem je ochrana ohrožených druhů.

Za pašování druhů hrozí pokuta až 1,5 milionu korun

Za pašování produktů ohrožených rostlin a zvířat může být udělená pokuta ve výši až 1,5 milionu korun. Celní úřad tak ve všech případech konzultuje podezření o narušení s pracovníky České inspekce životního prostředí. „Pokud není případ řešen v trestněprávní rovině, předáváme tyto případy záchytů k dořešení pracovníkům ČIŽP, kteří následně udělují i sankce,“ dodala Šárka Miškovská.

Kvůli neznalosti problematiky a zákonů lidé porušují i kvóty dovozu tabákových výrobků. „U běžných cestujících jde o jednotlivé kartony, které si dovážejí nad povolený limit,“ upřesnila mluvčí Miškovská.

Aby se předešlo problémům, Celní úřad doporučuje před odjezdem na dovolenou informovat se na webových stránkách Celního úřadu Praha Ruzyně nebo Celní správy ČR. „Cestující také mohou využít infolinky našeho úřadu či celní správy. Rovněž se mohou informovat písemně,“ uzavřela Miškovská.