Kočkovi a dalším obviněným z vyhrožování navrhl žalobce vazbu

Státní zástupce navrhl vazbu pro tři lidi, které policie ve středu obvinila z vydírání a loupeže, mezi obviněnými byl i podnikatel Jan Kočka. Policie tvrdí, že trojice v polovině června napadla sedmapadesátiletého muže, vyhrožovala mu a nutila ho k převodu firmy.

Návrh státního zástupce na uvalení vazby zahrnuje všechny tři možné vazební důvody. Obává se, že by obvinění mohli utéct, pokračovat v trestné činnosti nebo ovlivňovat svědky. „O vazbě bude v následujících 24 hodinách rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 4,“ uvedl mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že přesný termín konání vazebního zasedání nezná.

Policie uvedla, že z vyhrožování a napadení muže, který skončil v nemocnici, podezírá trojici mužů ve věku 51, 52 a 54 let. Při odchodu z místa činu jeden z nich vytrhl ze zdi bezpečnostní kameru se záznamem incidentu, uvedli policisté. Podle zjištění České televize je mezi obviněnými Jan Kočka.

„Otázkou právní kvalifikace se bude statní zástupce i policejní orgán v následujících dnech ještě zabývat,“ doplnil Cimbala.

Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také policie stíhá kvůli údajnému krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Podnikatel dříve uvedl, že v souvislosti s daňovou kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.