Knihovníci vrátili do svého čela Richtera, kterého dříve odvolal exministr Staněk

Ústřední knihovnická rada má staronového šéfa, povede ji Vít Richter. Ve čtvrtek si ho do svého čela zvolili členové rady. Richtera těsně před svým koncem na ministerstvu kultury odvolal Antonín Staněk (ČSSD), současný šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) jeho krok kritizoval už na začátku září.

Zaorálek Richterovi ve čtvrtek také předal ocenění za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Výsledek volby potvrdil sám staronový šéf. „Samozřejmě mě nejvíce zajímá budoucnost Národní knihovny,“ řekl Richter, který s ministrem kultury jednal i o penězích pro knihovny od krajů.

„Chtěl bych zvažovat to, jestli se k tomu tématu nevrátit, třeba i na vládě,“ řekl Zaorálek k případné stavbě nové budovy Národní knihovny. Dodal, že je důležité začít v tomto volebním období o tématu mluvit.

Podle ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka nelze v Klementinu, kde v současnosti Národní knihovna sídlí, provozovat knihovnu pro 21. století. „Národní knihovna potřebuje novou budovu, a jsem přesvědčen, že celá republika potřebuje novou budovu Národní knihovny,“ dodal Řehák.

Knihovníci dnes ministrovi předali i další náměty. Uvítali by lepší spolupráci ministerstva kultury a ministerstva školství vedoucí k oficiálnímu uznání role knihoven v neformálním vzdělávání. Chystají i novou koncepci rozvoje po roce 2020. Původně ji měli dokončit v listopadu, pro větší zpracování do hloubky navrhují termín posunout na příští rok.

Richter radu vedl dvacet let, pak ho odvolal Staněk

Richtera z funkce v létě, těsně před svým koncem na ministerstvu kultury, odvolal exministr Antonín Staněk a určil, že šéfem knihovníků se vždy automaticky stane ředitel Národní knihovny. Zaorálek tento pokyn zrušil už začátkem září. Deníku tehdy řekl, že nevidí důvod, aby si knihovníci svého šéfa nevybírali sami, jak činili až do Staňkovy změny pravidel.

„Podepsal jsem proto změnu příkazu upravujícího obsazení funkce předsedy Ústřední knihovnické rady. Tím se vracíme k osvědčené praxi, kdy si členové rady volí předsedu ze svého středu,“ uvedl dříve pro Deník ministr kultury.

Knihovnická rada je koordinačním orgánem ministerstva kultury ve věcech knihovnických a informačních služeb. Členy rady jmenuje a odvolává šéf resortu z řad odborníků, zástupců profesních sdružení a představitelů institucí z oblasti knihovnictví. Richter radu před svým odvoláním vedl přes dvacet let.

Exministr Staněk těsně před svým odchodem z čela resortu na konci července odvolal nejenom šéfa této rady, ale vydal také rozhodnutí, podle kterého Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Odvolal také většinu rady, která na ministerstvu kultury doporučuje rozdělovat dotace festivalům klasické hudby.

Staňkův nástupce Zaorálek už zahájil přezkum rozhodnutí o teplických lázních a také zrušil výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha, které jeho předchůdce vypsal. „Bylo šité horkou jehlou. V tak krátké době se nedalo zvládnout výběrové řízení, které by dalo šanci budoucnosti, aby pražská galerie udržela tempo a byla na úrovni světových galerií,“ vysvětlil Zaorálek v Interview ČT24.