Když jsem začínal, řešili jsme požáry, dnes jsou to bouřky a tornádo, uvedl šéf hasičů Ryba

Drahoslav Ryba byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Generální ředitel českých hasičů Drahoslav Ryba končí ve funkci. Sboru velel deset let. Poslední dny ve funkci ho zaměstnávalo moravské tornádo, k tomu se přidaly silné bouřky. Hasiči za něj pracovali ve vrbětickém muničním skladu a bez nich by zřejmě vázla distribuce ochranných pomůcek v začátcích koronavirové epidemie. Jak sám říká, covid-19 ho překvapil a pak přišel úder tornáda. Živelních katastrof čím dál víc přibývá, řekl Ryba, který byl hostem Interview ČT24.

„Když jsem začínal před 35 lety, tak jsme řešili z devadesáti procent jenom požáry. Dneska nám dělají za loňský rok zhruba jedenáct procent, což je obrovská změna. Právě největší takovou druhou samostatnou kapitolou jsou možná dopravní nehody, kde se pohybujeme řádově kolem patnácti procent, a to, co způsobují přírodní katastrofy, se pohybuje okolo až šedesáti procent naší zásahové činnosti, takže toho opravdu přibývá,“ popsal Ryba.

Hasiči kvůli živelním pohromám a hlavně bouřkám museli v poslední době zvládnout až stovky zásahů během jedné noci. „Několik vln bouřek nám vždycky způsobily osm set zásahů v rámci České republiky navíc oproti těm původním,“ dodal Ryba. Ujistil ale, že hasiči jsou na takové situace připraveni a vybaveni.

Jednou z mimořádností je i tornádo, které se objevilo na jižní Moravě a Rybu ve funkci také překvapilo, i když jich už pár zažil. „Rozsah, jaký byl tady, jsme nezažili. Když jsem tam přijel v noci, vypadalo to jako bojiště,“ popsal Ryba.

Šéf hasičů přiznal, že získali právě kvůli takové přírodní katastrofě mnoho zkušeností a hasiči z okolních států volají po vyhodnocení události, protože ani oni podobné zásahy neznají. Na jižní Moravě stále ještě pomáhá podle Ryby několik jednotek s obnovou území.

Boj s epidemií

Další mimořádná událost, se kterou se hasiči pod Rybovým vedením potýkali, byla epidemie covidu-19. Museli dělat řadu úkolů, které běžně dosud nikdy podle něj nedělali. „Měřili jsme teploty na hranicích, stavěli jsme zázemí pro složky záchranného sytému, byla to i doprava našich lidí ze zahraničí, pak vykládání ochranných prostředků,“ vyjmenoval Ryba.

Hasiči během pandemie také sloužili na jednotkách inteznivní péče. Řada z nich má totiž zdravotnické vzdělání. Někteří kromě nemocnic pracovali i v mobilních testovacích týmech. 

Ryba uznal, že se během pandemie stala řada chyb. Na druhé straně ale upozornil, že se nikdo z naší generace v takovém rozsahu s takovou událostí nikdy nesetkal. Zároveň si myslí, že byla chyba podlehnout tlaku médií a některých politiků, pokud je řeč o rozvolňování.