Kauza Beretta: Soud odmítl stížnost kvůli prohlídce bytu, kde žije žalobkyně Máchová

Ústavní soud odmítl stížnost na domovní prohlídku bytu, ve kterém žije žalobkyně Dagmar Máchová. Prohlídku nařídil Okresní soud Praha-východ kvůli podezření, že se v bytě nachází důkazy o obviněném policistovi Igoru Gáboríkovi. Akce souvisí s takzvanou kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu.

Stížnost podal Bohumil Holubec – životní partner obviněné žalobkyně a majitel bytu. Ústavní soud ale v postupu okresního soudu při vydání příkazu k domovní prohlídce neshledal žádné excesy, které by svědčily o porušení základních práv stěžovatele, proto stížnost odmítl.

K domovní prohlídce došlo letos v květnu na návrh státní zástupkyně. V bytě se měly podle soudu nacházet osobní počítače, notebooky či flashdisky se záznamem informací neoprávněně sdělovaných obviněnému policistovi Igoru Gáboríkovi.

Podle soudu bylo i podezření, že policie na místě zajistí mobily se vzájemnou komunikací Máchové a Gáboríka, SIM karty, výpisy z bankovních účtů a také poznámky Gáboríka. Zároveň se v bytě měly nacházet poznámky Máchové týkající se trestních věcí dozorovaných Městským státním zastupitelstvím v Praze, o nichž informovala právě Gáboríka. 

V médiích se už dříve objevila informace, že podle policie se měla žalobkyně Máchová scházet s Gáboríkem pravidelně, přičemž spojku jim měl dělat i její partner Bohumil Holubec. 

Máchová přišla o trestní příkazy, později byla dočasně zbavena funkce

Kriminalisté v květnu prohledávali také kancelář Dagmar Máchové. Té byly později v souvislosti s prošetřováním takzvané kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy. Po obvinění Máchové požádalo zastupitelství ministra Pelikána o její dočasné zproštění funkce. Ministr Máchovou dočasně zbavil funkce letos v říjnu. Ve věci byl obviněn také protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík.

  • Igor Gáborík (obviněný): bývalý policista v současnosti podniká v detektivních službách, média ho už dříve spojovala s vlivnými pražskými lobbisty, které prý zásoboval informacemi z vyšetřování, a údajně měl vazby i na Radovana Krejčíře. Jeho jméno figuruje i v korupční kauze Nemocnice Na Homolce.
  • Radek Holub (obviněný): Vysoce postavený detektiv protikorupčního útvaru působí na ÚOKFK od roku 2011. Dříve pracoval na pražském odboru hospodářské kriminality. Dosud nepotvrzená zůstávají jména i některých detektivů z Kongresové ulice v Praze, kde hospodářská kriminálka sídlí.
  • Pavel Šíma (obviněný): člen Celní správy ČR, podle mluvčí Generálního ředitelství cel už je postavený mimo službu; skupině měl dodávat informace o finančních tocích firem.

Hlava vyšetřování Opencard

Dagmar Máchová figurovala jako žalobkyně v kauzách kolem Opencard – nejenom té, ve které byli odsouzeni úředníci z magistrátního IT odboru, ale i té, ve které jsou obžalováni bývalí primátoři Bohuslav Svoboda, Tomáš Hudeček a další členové druhé Svobodovy městské rady. Máchová měla na starost mimo jiné také případ tunelování společnosti Neograph, ve kterém byli odsouzeni svědci vystupující v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Její práci na Opencard ostře kritizovala poslanecká vyšetřovací komise. Poslanci poslali stížnost nejvyššímu státnímu zástupci. Za největší problém považovali, že vyšetřování rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem právě kvůli postupu Máchové.

Vadilo jim také, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, byl nakonec odsouzen. Vyšetřování Opencard nyní prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů.