Kamiony navezly z Itálie do hal poblíž Máchova jezera tuny odpadků

Skládka plastů v rekreačním středisku Doksy (zdroj: ČT24)

Rekreační středisko Doksy u Máchova jezera se stává skládkou italských odpadků. Kamiony je navážejí do areálu někdejší sodovkárny, který se nachází nedaleko písečných pláží. Lidé z okolí proto přivolali policii a inspektory životního prostředí.

Opuštěné haly bývalé sodovkárny si pronajala společnost se sídlem v Ostravě. Uvnitř se měla rozjet linka na třídění plastového odpadu. „Namísto čistých plastů určených k recyklaci byly dovezeny znečištěné nevyužitelné směsi. Kamiony zůstávají zadržené na území České republiky do doby, než italská strana zorganizuje vrácení odpadu,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Vozy s odpadky urazily až 800 kilometrů. Jeden z nich zamířil na sever Čech, do Doks na Českolipsku, z italského Milána. „Já jsem měl přijet, složit zboží a jet zpátky,“ tvrdil celníkům řidič.

Areál prověřili také inspektoři životního prostředí a jednoznačně rozhodli, že odpadky tam nemají co dělat. „Jsou namíchané i jiné druhy odpadu, jako kovy, skleněná vata nebo lepenka,“ popsala Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadového hospodářství z liberecké pobočky České inspekce životního prostředí.

Podle Roberta Topiarze, jednatele společnosti Glodobera group, která v areálu podniká, je vše v pořádku. „My jsme si tam dovezli materiál na zkušební provoz. Je to plastový odpad z průmyslu,“ tvrdí.

Od Máchova jezera dělí nevyužívané haly sotva 400 metrů. Přesto v nich během jediného týdne skončily tuny odpadků. Inspektoři teď zjišťují, jestli se nejedná o nedovolenou přeshraniční přepravu. Za tu hrozí až padesátimilionová pokuta.