Jeden post, více uchazečů. Volba předsedy Senátu může skončit „divokým rozstřelem“, míní Gazdík

Petr Fiala (ODS), Petr Gazdík (STAN) a Vojtěch Filip (KSČM) hosty OVM (zdroj: ČT24)

V úterý se setkají zástupci senátních klubů ODS a STAN, aby spolu diskutovali o budoucím předsedovi horní komory parlamentu. Obě frakce jsou stejně silné, a proto obě chtějí prosadit svého kandidáta. Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík varoval, že pokud nedojde k dohodě, může první kolo volby proběhnout formou „divokého rozstřelu“. Zároveň v pořadu Otázky Václava Moravce obvinil občanské demokraty, že s ANO a ČSSD potají domlouvají podporu pro svého favorita - výměnou za posty.

Tři týdny po skončení senátních voleb stále není jasné, kdo se stane předsedou horní komory parlamentu. Nejsilnější politické strany se shodují, že právo navrhnout druhého nejvyššího ústavního činitele republiky má podle nepsaného pravidla ten, kdo má největší klub. Jenže: nejsilnější kluby jsou hned dva.

Poté, co se k jednotlivým frakcím připojili nezávislí senátoři, čítá klub ODS i hnutí STAN shodně 18 členů. Starostové chtějí do čela komory prosadit předsedu svého klubu Jana Horníka, občanští demokraté dosavadního místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Jak z patové situace ven, se kluby zatím nedohodly, jejich zástupci se o to pokusí v úterý.

Předseda STAN Petr Gazdík si v pořadu Otázky Václava Moravce postěžoval, že občanští demokraté vedou zákulisní jednání s ANO a ČSSD, kterým nabízí místa v horní komoře, pokud podpoří Kuberu. Gazdík tvrdí, že má důkaz: předběžný návrh postů, který Starostové od ODS získali. „Je možné, že budeme tahat za kratší provaz,“ připustil.

Předseda ODS Petr Fiala v Otázkách sdělil, že za občanské demokraty vede jednání předseda senátního klubu Miloš Vystrčil. „Plně věřím, že jednání vede korektně,“ poznamenal s tím, že detaily nezná. Že hnutí ANO deklaruje podporu Jaroslavu Kuberovi, Fialovi nevadí.

„Nás to nemůže k ničemu zavázat,“ ujistil. „Preferujeme dohodu nejenom na předsedovi, ale na celkovém uspořádání Senátu. Mohu garantovat, že ODS neporuší poměrný princip rozdělování funkcí. Vylučuji, že bychom někoho zkrátili, třeba Starosty nebo lidovce, ve prospěch někoho jiného. Takovou dohodu Miloš Vystrčil určitě neudělá,“ je si jist.

Gazdík: Dohoda, nebo divoký rozstřel

Do toho, kdo se stane předsedou Senátu, může výrazněji promluvit třetí v pořadí. Klub KDU-ČSL má 15 členů a na post předsedy Senátu navrhuje Václava Hampla. „Vypadá to, že to napoprvé bude divoký rozstřel,“ předpokládá proto otevřený průběh prvního kola volby Gazdík.

Zároveň však doufá v dohodu se zástupci ODS. „Věřím, že se naše senátní kluby nějakým způsobem dohodnou, že nedojde k tomu, že by někomu bylo nabízeno něco za to, aby podporoval kandidáta občanské demokratické strany,“ vyjádřil svou naději šéf hnutí STAN.

Gazdík i Fiala o svých kandidátech na předsedu Senátu prohlašují, že by byli dobrými oponenty hradní politiky prezidenta Miloše Zemana. To v Otázkách Václava Moravce rozlítilo předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. „Jsem zděšen, že předseda Senátu má být v opozici proti prezidentovi. Musí hledat společný postup pro Českou republiku,“ nabádal komunista.