Dienstbier: Šéfem Senátu nemusí být člen nejsilnějšího klubu, žádné zvykové právo není

Události, komentáře o debaklu levice a obsazení postu šéfa Senátu (zdroj: ČT24)

Za volebním debaklem sociální demokracie stojí mimo jiné ztráta důvěry kvůli názorovému rozštěpení strany. V pořadu Události, komentáře to uvedl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Pokud jde o post budoucího předsedy Senátu, Dienstbier tvrdí, že neexistuje zvykové právo, které by funkci automaticky zaručilo členovi nejsilnějšího klubu.

Už příští týden se nově zvolení senátoři zúčastní jednání klubů. Někteří se ale doposud nerozhodli, ke které frakci se v horní komoře připojí. Jedním z nich je i Ladislav Faktor (nestr.). Nejblíž má podle svých slov k občanským demokratům.

„Jako dlouholetý volič ODS mám blízko k ODS, takže vyjednáváme,“ řekl s tím, že i když jde o jedinou stranu, s níž jedná, přesto nutně nemusí znamenat, že do jejího klubu vstoupí. V té souvislosti Faktor uvedl, že si přeje, aby byl do čela Senátu zvolen Jaroslav Kubera (ODS). 

Kromě Kubery je jedním z možných kandidátů na předsedu horní komory také Jiří Růžička (nestr. za STAN), který v pořadu Události, komentáře řekl, že v případě jeho zvolení mezi jeho hlavní priority patřila  komunikace mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem. 

Jiří Dienstbier zase poukázal na to, že předsedou se nemusí nutně stát člen nejsilnějšího klubu. „Přijde mi trošku úsměvné, jak se teď řeší, který klub bude nejsilnější, protože ono doopravdy není žádné zvykové právo, že nejsilnější klub má automaticky předsedu Senátu,“ řekl. 

Dienstbier: Příčin propadu ČSSD je spousta

Jedním z hlavních témat debaty byl také volební debakl levice. Dienstbier se domnívá, že by se strana měla zabývat skutečnými příčinami, proč dochází k takovému propadu její podpory. Těch je přitom podle něj spousta, a to například ztráta důvěry, kterou způsobilo hned několik faktorů včetně názorového rozštěpení strany. „Taky se musíme zamyslet nad tím, proč jsme někde dopadli podstatně hůře než jinde,“ dodal. 

„Jsem přesvědčený o tom, že hodně voličů sociální demokracie přešlo a volí ANO, protože ANO slibuje ještě víc než sociální demokracie – a každému. Ti extrémnější  se možná přesunuli k různým hnutím, jako je SPD a podobně, “ uvedl Růžička. Tento jev považuje za velmi nebezpečný a nesprávný. Podle něj s tím souvisí i propad KSČM.