IKEM provizorně povede bývalá ředitelka Motola Rögnerová

Řízením pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) do nástupu nového ředitele, který vzejde z výběrového řízení, pověřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dočasně vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva a někdejší šéfku motolské nemocnice Helenu Rögnerovou. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. IKEM vedl do poloviny srpna Michal Stiborek, který rezignoval po podezřeních okolo svého úvěrového byznysu. Pověřením Rögnerové končí v čele IKEMu jeho statutární náměstek Jiří Malý, kterého podle informací Seznam Zpráv stejně jako Stiborka prověřuje policie.

Úkolem pověřené ředitelky je podle ministerstva především zklidnění a stabilizace situace do doby výběrového řízení. „S tímto rozhodnutím jsem seznámil širší vedení nemocnice. Zaměstnance IKEM budu spolu s pověřenou ředitelkou osobně informovat v nejbližších dnech,“ uvedl v tiskové zprávě Válek.

Výběrové řízení chce vypsat do konce roku, více času má umožnit získat na post kvalitní kandidáty. V posledním výběrovém řízení v květnu, kde post obhájil Stiborek, byli podle jeho dřívějšího vyjádření jen dva účastníci.

„Spolu s vrchní ředitelkou Rögnerovou se bude dohledu nad fungováním IKEM věnovat i tým složený ze zaměstnanců ministerstva zdravotnictví. Bude v něm ředitel odboru přímo řízených organizací, vrchní ředitel pro legislativu a právo, ředitelka právního odboru a další odborníci,“ doplnil mluvčí.

Rögnerová vedla motolskou nemocnici a později byla také senátorka. Od roku 2012 působí na ministerstvu, kde dlouhodobě vede odbor dohledu nad zdravotním pojištěním, nyní jako vrchní ředitelka sekce ekonomiky a zdravotního pojištění.

Policie prověřuje v IKEMu podezření na vydírání a korupci v souvislosti s veřejnými zakázkami, v pondělí na místě zajišťovala důkazy Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle dosavadních informací zatím nikoho nezadržela ani neobvinila. V případu jde mimo jiné o nátlak, kterému čelil ze strany vedení nemocnice kardiochirurg a senátor Jan Pirk (za TOP 09).

Podle Seznam Zpráv měl Stiborek v minulosti půjčovat peníze na vysoký úrok a s vysokými penále, čímž si vydělal desítky milionů korun. Stiborek v rozhovoru pro Blesk informace označil za likvidační kampaň proti své osobě.