I v Česku rezonuje ukrajinský Den nezávislosti. Připomíná jej ruka před ambasádou, sbírka i petice

Odhalením sochy zobrazující ruku s prsty ve tvaru V a nehty v ukrajinských barvách před ruskou ambasádou začala v Praze připomínka Dne nezávislosti Ukrajiny. Země jej slaví rovného půl roku poté, co Rusko proti ní zahájilo válku. Za její ukončení vzniká symbolická petice na Václavském náměstí. Večer vznikl v centru Prahy lidský řetěz, další akce se uskutečnily na Staroměstském náměstí i na pražském Výstavišti.

Před ruskou ambasádou v pražské Bubenči je půl roku poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, klid. Dopoledne ale byla odhalena socha zobrazující ženskou ruku s nehty v ukrajinských barvách. Kolemjdoucím ukazuje svými prsty písmeno V – ve smyslu vítězství. Osazenstvo velvyslanectví ji však vidí z opačné strany. Z tohoto úhlu mají dva zvednuté prsty v anglosaském světě podobný význam jako vztyčený prostředník. Podle autora sochy Jana Slovenčíka je to vzkaz ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. 

„V rámci dohody celé skupiny, se kterou na tom spolupracujeme, jsme řešili V hand jako Churchilla, jako Havla. Oni jako částečně angličtí partneři řešili i obrácenou stranu, kdy to znamená něco úplně jiného,“ přiblížil Slovenčík. Socha je podle něj vytvořena tak, aby „vydržela případný náraz“.

Na náplavce a několika dalších místech se zase objevily interaktivní panely, jejichž prostřednictvím je možné přispět do sbírky Sunflowers of Hope (Slunečnice naděje) na pomoc obětem války. „Je jich pár v ulici Truhlářská, Na Příkopě, Na Můstku a na Palackého náměstí,“ upřesnil rozmístění panelů Radim Kameník z kreativní agentury Dentsu. Ta sbírku pořádá společně s ukrajinským velvyslanectvím.

Podporu Ukrajině ve středu vyjádřili lidé také na výstavišti v pražských Holešovicích. V rámci akce tam vystoupily například ukrajinské děti. Hudba zněla až do deváté večerní. Přerušila ji pouze minuta ticha věnovaná padlým ukrajinským vojákům.

Události v regionech: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny v pražských Holešovicích (zdroj: ČT24)

Petice, modlitba i lidský řetěz

Od dopoledne je patrná připomínka Dne nezávislosti a půl roku od začátku války i na Václavském náměstí. Kolemjdoucí se mohou podepsat pod symbolickou petici organizace Eurosen za ukončení války. Tatáž organizace uspořádala večer na Staroměstském náměstí také modlitbu za oběti války.

Horní částí Václavského náměstí se také rozezněla ukrajinská hymna a lidé si vyslechli několik projevů v ukrajinštině. Hesla na transparentech označovala Rusko za teroristický stát a oslavovala bojující města a příslušníky pluku Azov. K připomenutí výročí vyhlášení nezávislosti přišli někteří lidé v národních krojích.

Na Staroměstském náměstí přítomní za pomoci českých junáků a skautů vytvořili lidský řetěz. U mariánského sloupu se uskutečnila pravoslavná mše vedená ukrajinským popem.

Lidský řetěz v Praze tvořený Ukrajinci a podporovateli Ukrajiny
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Podporu válkou zmítané zemi vyjadřují v Den nezávislosti Ukrajině i čeští politici. „Ukazujete celé Evropě, jak vysokou cenu má svoboda a nezávislost. A my nepochybujeme, že nakonec zvítězíte,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). „Těšíme se, že se vaše země bude těšit míru a prosperitě a stane se součástí Evropské unie.“

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) ve zdravici vyjádřil obdiv Ukrajině, jejím ozbrojeným silám a celému ukrajinskému lidu za to, jak „statečně a s odhodláním čelí bezohledné agresi“. „Česká republika stála, stojí a bude stát na straně Ukrajiny,“ vzkázal. Ukrajinské výročí na sociálních sítích připomněla i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ukrajina si 24. srpna připomíná výročí vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu z roku 1991. Zároveň uplynulo rovných šest měsíců, kdy Rusko rozpoutalo válku, v jejíž první fázi se neúspěšně pokusilo dobýt Kyjev, a později se začalo soustředit na snahu o získání území na jihu a východě Ukrajiny.