Hory na severu Česka zasypal sníh

Události: Počasí přeje lyžařům (zdroj: ČT24)

Velká část Česka se v neděli probudila do zasněženého rána, i když přes den ho začalo někde zase ubývat. Nejvíce sněhu je na horách na severu Čech a také v Jeseníkách. Od soboty napadlo na horách kolem patnácti centimetrů, v Krkonoších i některých partiích Jeseníků ovšem třicet. V Krkonoších se zvýšilo riziko lavin. Odpoledne již sněžení sláblo.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu uvádí, že na severu Čech v příhraničních oblastech od Šluknovska po Broumovsko napadne přes víkend deset až pětadvacet centimetrů sněhu, v Jizerských horách a Krkonoších ovšem třicet až šedesát centimetrů.

Do rána přibylo na horách většinou kolem patnácti centimetrů. V Krkonoších ale od soboty napadlo třicet centimetrů a na hřebenech již leží kolem 1,3 metru.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Třetí stupeň lavinového nebezpečí

Návrat zimního počasí o víkendu zlepšil podmínky pro lyžování v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji. O víkendu do hor přijely lyžovat tisíce lidí, potvrdili to zástupci horských středisek. Teploty klesly až k minus deseti stupňům. Se sněžením v Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.

Až třicet centimetrů sněhu přibylo také v Jeseníkách, ale pouze na některých místech, někde napadlo jen kolem deseti centimetrů. „Více toho napadlo na Červenohorském sedle a třeba na Paprsku, tam to sněžení bylo intenzivnější. Podmínky se určitě vylepšily, zejména pro běžkaře. Břečka totiž z pátku na sobotu zmrzla a na to napadlo deset centimetrů prašanu, je to pro běžkaře daleko příjemnější,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. V Jeseníkách zůstalo lavinové nebezpečí na druhém stupni.

Harrachovská silnice zůstává uzavřena kamionům

Pro nákladní auta zůstává uzavřena silnice I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem, doporučená objízdná trasa do Polska vede po silnici I/35 přes Hrádek nad Nisou. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Nově silničáři na Liberecku uzavřeli pro kamiony nad šest tun také silnici třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice.

Sníh ráno ležel i na mnoha níže položených místech v Česku včetně Prahy. Beze sněhu zůstala hlavně jižní Morava, ale i v hlavním městě začal převážně symbolický poprašek přes den ubývat, když se oteplilo nad nulu. Ráno sníh částečně pokrýval i dálnici D8 u hranic, později již byla plně protažená a holá.

Meteorologové kromě výstrahy na sněžení, která platí pro nejsevernější část Čech až do půlnoci, vydali i varování na sněhové jazyky, které se mohou tvořit rovněž v této oblasti a také v Jeseníkách do deseti hodin večer.