Hamáček: Čekáme, s jakou nabídkou přijde ANO. Netolický chce záruky, že nebude hnutí hlasovat s SPD

Sociální demokracie očekává, s jakou nabídkou ji osloví ANO. Ve čtvrtek večer totiž došlo ke zvratu v povolebním jednání, když výbor hnutí pověřil vyjednavače obnovením rozhovorů s ČSSD. „Oficiálně zatím žádná komunikace nepřišla. Pokud by nás ANO oslovilo, svolal bych jednání předsednictva, které jediné může rozhodnout, zda jednání obnovit,“ řekl po jednání stranického grémia předseda strany Jan Hamáček. Případnou spolupráci by pak schvalovalo vnitrostranické referendum.

  • Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) bude o aktuálním vývoji informovat prezidenta Miloše Zemana. V neděli odpoledne ho hlava státu přijme v Lánech. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve čtvrtek pak Zeman přijme předsedu ČSSD Hamáčka.

Podle Hamáčka sice páteční grémium nebylo mimořádnou reakcí na čtvrteční krok ANO, o situaci se nicméně mluvilo. Předseda ČSSD ovšem nechtěl hovořit o tom, za jakých podmínek by obnovu jednání podpořil. „Nyní bych nechtěl něco tak zásadního komentovat, míč je na jejich straně,“ uvedl.

Předsednictvo ČSSD by se mělo podle Hamáčka sejít příští pátek, protože je to velký orgán a je třeba jeho schůzi předem zorganizovat. „Pokud bychom dospěli k dohodě, bude předložena všem členům sociální demokracie k rozhodnutí,“ řekl.

Netolický: Ve sněmovně nesmí být alternativní koalice

Místopředseda ČSSD Martin Netolický zmínil, že by strana chtěla záruky, aby vedle vládní neexistovala alternativní koalice ve sněmovně. Narážel tím na hlasovací koalici ANO, SPD a komunistů.  

Budeme požadovat slušnost. Není možné, abychom se na jedné straně snažili o spolupráci a koalici a na druhé straně tady byly nejrůznější invektivy vůči jednotlivým partnerům. Není možné a musí to být od začátku jasné, že pokud partneři vyjednávají, tak se nenapadají.
Martin Netolický
místopředseda ČSSD

„My chceme pojistky, záruky, jak by se rozhodovalo v případě vnitřního sporu,“ uvedl. Neumí si představit situaci, kdy by v případě neshody v koalici hledal některý z parterů ve sněmovně hlasy jinde. „Chceme mít jasné záruky, že tu nebude parlamentní koalice a vedle toho druhá koalice“, řekl.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra. 

Netolický v Interview ČT24: Budeme požadovat slušnost (zdroj: ČT24)

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

Dolejš: Babiš si asi uvědomil, že by ho ve volbách v Praze táhlo SPD dolů

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vnímá podle svých slov čtvrteční rozhodnutí výboru ANO jako logické. „Andrej Babiš si uvědomil, že spojení s SPD může být zátěží, dokonce i v komunálních volbách, třeba tady v Praze by SPD zřejmě táhla ANO poněkud dolů. S vědomím tohoto hledá jiné varianty.“

Otázkou podle něj je, zda ANO a ČSSD dokážou zakopat příkopy, které kvůli krachu jednání mezi nimi vznikly. „Opakované jednání nemusí být efektivnější. Záleží, jestli se dokážou přenést přes to, co se stalo,“ uvedl Dolejš. Na přístupu KSČM se podle něj nic nemění. Je připravena tolerovat vládu, přičemž varianta ANO s ČSSD jim „vcelku nevadí“ a i jejich programové prohlášení bylo poměrně rozumné.

Naopak předseda SPD Tomio Okamura návrat k vyjednávání s ČSSD ostře zkritizoval, jeho hnutí by se totiž dostalo ze hry. Podle něj chce zřejmě ANO ve vládě co nejslabšího a nejservilnějšího partnera: „To, že se ANO rozhodlo pro ČSSD, mě neuvěřitelně nemile překvapilo. Překvapen musí být i pan prezident. Nebudu mluvit za něj, ale včera jsem s ním seděl téměř dvě hodiny a je to určitě novinka, kterou podle mě také netušil,“ prohlásil šéf SPD.

Události: ANO nevyslyšelo prezidenta, chce se vrátit k jednání s ČSSD (zdroj: ČT24)

Možnou spolupráci ANO s ČSSD nepovažuje Okamura za dobré řešení pro Česko. „Pro ČR je lepší, aby se na vládě podílely strany se silnějším mandátem,“ řekl. Okamura ČSSD ostře kritizuje a tvrdí, že nedrží slovo a není schopna garantovat hlasy všech svých poslanců.

Podle předsedy ODS Petra Fialy není vyloučeno, že je návrat hnutí ANO k jednání s ČSSD pouhým trikem, který má uchlácholit veřejnost, a ANO se poté znovu obrátí k SPD a KSČM. Fiala zopakoval, že by měl podle jeho názoru vládu sestavovat někdo jiný z hnutí ANO, a ne premiér v demisi Andrej Babiš, podle něj by to odblokovalo současnou situaci.

Podle něj Babiš dlouhodobě chce být za každou cenu premiérem a vést jednobarevnou vládu, prezident Miloš Zeman zase stojí o vznik kabinetu, který budou podporovat ANO, SPD a KSČM.

Podle Pirátu hnutí ANO pouze dělá, že vyjednává, jeho předseda a premiér v demisi Andrej Babiš ve vyjednávání o vládě selhává a štěpí nejen klub ANO. „Jsem přesvědčen, že je to mediální habaďůra, neboť již 21. února pro své noviny premiér v demisi Babiš řekl: ,Premiérem budu a ČSSD nic nenabídnu‘,“ připomněl předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhovor v Mladé frontě DNES.

Ivan Langer: Babiš se bojí demonstrací a touží být respektován v zahraničí (zdroj: ČT24)

K „nahnědlé“ spolupráci se podle Bartoše staví kriticky i liberální evropští politici. „Což Andreji Babišovi vadí patrně ještě více než rizika ztráty lidí v ANO, které umí obratem nahrazovat, či masivní demonstrace v českých městech,“ uvedl Bartoš.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek bude příští týden apelovat na ČSSD, aby nepřekročila podmínku vlády bez premiéra, který není trestně stíhán. Vláda by se podle něj ani neměla opírat o hlasy KSČM. Na sociálních sítích poznamenal, že pokud nebude vláda s důvěrou postavena do konce června, bude to důvod pro ústavní žalobu. „Ústava totiž nepočítá s tím, že tu dlouhodobě bude vládnout vláda bez důvěry.“

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se budou sociální demokraté rozhodovat, zda krýt spolupráci hnutí ANO s komunisty a SPD. Poznamenal, že jakmile vláda ve sněmovně důvěru získá, nebude možné ji odvolat. „Budou pravděpodobně vyjednávat o podmínkách, které budou lepší než dřívější dohoda,“ uvedl.

Největší odpovědnost za to, že ani pět měsíců po volbách nemá Česko vládu s důvěrou, nese podle Kalouska prezident Miloš Zeman. „Normální prezident by něco takového netoleroval. Za ten současný marasmus nese bezpochyby největší odpovědnost,“ uvedl.

Šéf poslanců STAN Jan Farský čtvrteční rozhodnutí ANO přivítal: „Jsem za to rád, protože to je určitě lepší varianta než vtahování okamurovců do vlády a rizika referenda o vystoupení z EU. Doufám, že to není jen aktivita pro uklidnění jednak části členů, kteří protestovali, a jednak části veřejnosti. Aby jenom ukázali, že to nejde,“ varoval Farský.