Festival v Karlových Varech se znovu odkládá, nově se má konat koncem srpna

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční ve dnech 20. až 28. srpna 2021. Původně se měl konat v červenci, organizátoři se ho ale rozhodli posunout vzhledem k situaci s covidem-19 v Česku. Loni se místo festivalu konala v desítkách českých měst letní přehlídka Tady Vary, plánovaný listopadový „speciál“ ale museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zrušit.

Organizátoři věří, že srpnový termín dovolí připravit festival v bezpečné podobě. „K tomuto kroku jsme se rozhodli po pečlivém zvážení současné situace a také po konzultaci s odborníky. Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k významnému rozšíření vakcinace a díky tomu zvládnutí pandemické situace tak, aby bylo možné uspořádat karlovarský festival v maximálně bezpečné formě pro jeho hosty a návštěvníky. Jsme pochopitelně připraveni dodržet všechna platná opatření,“ říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

Doufá, že festival příští rok proběhne už v tradičním čase. „Posun pětapadesátého ročníku neznamená dlouhodobou změnu termínu konání karlovarského festivalu a věříme, že šestapadesátý festivalový ročník proběhne již v tradičním čase, tedy od prvního do devátého července 2022,“ doplnil Bartoška.

Tady Vary, hlásily desítky měst. Listopadový speciál se ale nekonal

Padesátý pátý ročník festivalu se měl původně konat už loni v červenci, pořadatelé jej ale kvůli koronaviru zrušili. Místo něj proběhla v šestadevadesáti kinech po Česku přehlídka Tady Vary ve vašem kině, již tvořilo šestnáct titulů, s nimiž se původně počítalo pro festivalový ročník. Celkově zhlédlo filmy přehlídky 36 645 diváků.

Další akcí, kterou organizační tým plánoval, byl „speciál“ 54½ MFF Karlovy Vary. Nesoutěžní přehlídka měla loni v listopadu v Karlových Varech nabídnout třicet filmů, uváděných ve čtyřech festivalových sálech, a výběr doprovodného programu. Tato akce se ale kvůli epidemické situaci neuskutečnila.

Ceny naposledy převzaly Julianne Mooreová a Patricia Clarksonová

Na posledním, 54. ročníku festivalu, který se konal v roce 2019, převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii oscarová herečka Julianne Mooreová, známá ze snímků Hodiny, Pořád jsem to já, nebo Potomci lidí. Mooreová festivalovému publiku představila snímek Po svatbě, který režíroval její manžel Bart Freundlich, jenž byl rovněž hostem festivalu. Delegaci k titulu doplnil ještě Mooreové filmový manžel Billy Crudup.

Julianne Mooreová zahájila festival a převzala cenu (zdroj: ČT24)

Stejnou cenu na 54. ročníku dostala i herečka Patricia Clarksonová, jíž diváci znají například se seriálu Ostré předměty, či snímků Večeře s April a Zelená míle. Clarksonová na festivalu uvedla snímek Řidičský průkaz. Z českých tvůrců Vary ocenily kameramana Vladimíra Smutného. Předloni se také na festival vrátil herec Casey Affleck, který již dříve převzal Cenu prezidenta festivalu, kterou se v tradiční festivalové znělce pokoušel prodat v zastavárně.

Na závěr festivalu ve Varech přijela herečka Patricia Clarksonová (zdroj: ČT24)