Extrémní obezitou v Česku trpí 150 tisíc lidí. Vznikají specializované ambulance

Události: Obezita a nadváha (zdroj: ČT24)

V Česku se extrémní obezita týká 150 tisíc lidí. Často potřebují péči lékařů, jenže při vysoké váze nad dvě stě kilogramů jim ji většina standardních ordinací nebo nemocnic nabídnout nemůže. Potřebují třeba speciálně upravené dveře, operační stoly nebo postele. Vznikají proto specializované kliniky nebo ambulance. Jednu z nich otevřeli ve středu v pražské všeobecné nemocnici.

Dostat se na běžné vyšetření je často pro extrémně obézní pacienty komplikované. „Některé metody v zásadě nejsou dostupné, protože pokud zdravotnické zařízení nemá třeba CT s vyšším průměrem a nosností nebo rezonanci, tak vyšetření prostě neposkytne, musíme se obejít bez něho,“ popsal vedoucí lékař Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Prázný.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici je jedno z XXL center. Nemocnice zrekonstruovala také standardní lůžkové pokoje. Postele na nich zvládnou zatížení až tři sta kilogramů a zdravotnímu personálu umožní takovým pacientům poskytnout kvalitnější péči.

S manipulací s pacienty pomůže i závěsný systém. „Díky plošnému pokrytí místnosti máme volnost pohybu všemi směry. Ten pohyb je velmi lehký,“ sdělil jednatel firmy Erilens Lubor Veselý. Ročně přijme nemocnice takových pacientů kolem stovky.

Obezita je čím dál častější i u dětí

Lidí s nadváhou nebo obezitou je stále více. Podle zdravotníků je to nejrozšířenější civilizační onemocnění. V Česku nadváhou či obezitou trpí více než šedesát procent dospělých. Častěji jsou to muži, obézních je jich skoro pětina. Nejběžnější je u mužů mírná nadváha, kterou má každý druhý.

Obezita je čím dál častější také u dětí. V roce 2021 byla obézních čtvrtina jedenáctiletých chlapců a pětina dívek. Nadváhu mělo zhruba každé osmé dítě.

Obezita s sebou přináší řadu zdravotních problémů. Obézní lidé mají častěji cukrovku 2. typu, zvýšenou hladinu cholesterolu nebo horší průchodnost cév. Přetěžovány jsou klouby, páteř i kardiovaskulární systém.

Klíčové je začít s léčbou obezity včas. Většinu práce musí pacienti zvládnout sami, a to změnou životního stylu. Lékaři ale umí pomoci, mimo jiné chirurgicky. Častá je bariatrická operace, během které odborníci zmenší žaludek a část tenkého střeva.