Energie jsou levnější než loni. Lidé jsou klidnější, ale někteří se obávají, že může být zase dráž

UDÁLOSTI: Necelá polovina Čechů očekává další zdražování energií (zdroj: ČT24)

I když se téměř polovina lidí v Česku podle průzkumu, který si nechal zpracovat ČEZ, obává, že energie ještě zdraží, jsou zároveň na začátku topné sezony klidnější než loni. Zatím totiž ceny klesají. Nejsou ale zdaleka na hodnotách, kolik se platilo před krizí, a podle analytiků nelze nic takového očekávat ani v blízké budoucnosti.

Loni rostly ceny energií výrazně, leckdo rázem platil násobek původní částky. Letos energie zlevňují, i když pokles není tak prudký, jako byl loňský růst. Ceny snížila většina dodavatelů a někteří slibují ještě další zlevňování. A tak jsou lidé na začátku nové topné sezony podstatně klidnější.

Z průzkumu agentury Ipsos, který si nechal zpracovat ČEZ, vyplývá, že většina domácností hledá způsoby, jak na energiích uspořit ještě víc. Alespoň nějaká úsporná opatření realizovala už zhruba polovina domácností.

Přístup domácností k zavádění úsporných opatření (v %)
Zdroj: ČT24

Podle Michala Straky z Ipsosu ale převažovaly změny, které nebyly příliš drahé. „Cílíme do opatření, která by nebyla nákladná. Pokud by byla nákladná, tak chceme dotace,“ shrnul.

Nejčastěji tak respondenti uváděli, že ve snaze ušetřit omezili koupání a raději se jen sprchují, případně že nahradili žárovky diodami (shodně 42 procent). Asi třetina se soustředí na to, aby neměla zakryté radiátory, přenastavila teplotu lednice nebo snižuje teplotu, na kterou vytápí. Stavební úpravy – zateplení nebo výměnu oken – realizovala necelá čtvrtina oslovených.

Jak domácnosti šetří energiemi (v %)
Zdroj: ČT24

Nákladnější změny, které vyjdou na stovky tisíc korun, jsou pro domácnosti zpravidla nemožné. Místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen a generální ředitel Modré pyramidy Michael Pupala poukázal na „opravdu velkou disproporci mezi reálnými úsporami českých domácností a mezi investičním nákladem“.

Z průzkumu také vyplynulo, že necelá polovina dotázaných očekává, že samotné ceny energií zase začnou růst. Rozhodně tomu napomůže navrácení poplatků za obnovitelné zdroje energie od začátku příštího roku, možná i vyšší platby za distribuci. Výrazný nárůst však hrozí kvůli globálním událostem, jako by mohlo být například vystupňování konfliktu na Blízkém východě.

Opatření domácností ke snížení spotřeby (v %)
Zdroj: ČT24