Dva podezřelé z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi zadržela policie

UDÁLOSTI: Policie zřejmě dopadla dvojici, která zastřelila ženu na benzince (zdroj: ČT24)

Policisté v pondělí večer zadrželi dva podezřelé z prosincové vraždy obsluhy benzinové stanice v Nelahozevsi. Uvedl to server Aktu.cz, České televizi to potvrdil mluvčí středočeské policie. Věk ani pohlaví zadržených zatím policisté nezveřejnili. Pachatelům v případě odsouzení hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

„Mohu potvrdit zadržení dvou podezřelých osob v souvislosti s případem loupežného přepadení u obce Nelahozeves,“ uvedl středočeský policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Více policie zatím nesdělila, podrobnosti chce zveřejnit ve středu.

Kriminalisté a zásahová jednotka zasahovali v pondělí pozdě večer ve Vojkovicích na Mělnicku, kde zadrželi třicetiletého muže. Odvedli ho z bytu v rekreačním areálu u bývalé pískovny, vyhledávaného místa ke koupání, kde soukromý provozovatel dostavuje řadový dům. Majitel uvedl, že v apartmánu bydlela poslední dva měsíce rodina, která byla dosud zcela bezproblémová. Zatýkání pokračovalo v úterý ráno, pro dalšího člověka si policisté přijeli do Kralup nad Vltavou.

Policie před domem ve Vojkovicích na Mělnicku, kde předchozí den zadrželi třicetiletého muže podezřelého z účasti na vraždě čerpadlářky
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Osmapadesátiletou ženu, která pracovala na čerpací stanici, útočníci zastřelili při loupežném přepadení 3. prosince. Na ženu stříleli přes zavřené dveře, přestože se nebránila, naopak se před nimi chtěla schovat a utekla do zadní místnosti. Žena smrtelným zraněním na místě podlehla. „Přišla jsem ji v pondělí ráno vystřídat. Přišla jsem sem a ona byla mrtvá,“ vzpomněla zaměstnankyně čerpací stanice v Nelahozevsi. Policie neuvedla, kvůli jaké částce dvojice vraždila, zřejmě šlo maximálně o desetitisíce korun.

Kamery zachytily dva pachatele. Policisté postupně zveřejnili další záznamy z kamer, podle kterých se snažili mimo jiné určit, zda čin spáchali dva muži, nebo smíšený pár. Spekulace, zda druhý lupič byla žena, vyvolal zvláštní způsob chůze jedné z osob zachycených na kamerách.

Kriminalisté postupně prověřovali stovky poznatků a svědectví. Jednou z indicií měl být i specifický batoh značky Dakine, který měl jeden z pachatelů v době přepadení. Televize Nova také uvedla, že po přepadení se našla nedaleko místa činu kukla, která by mohla být důležitou stopou pro kriminalisty.

Majitel benzinky, obsluha i starosta jsou rádi

Čerpací stanice stojí mezi poli mimo zástavbu u silnice II/608 z Prahy do Terezína, která vede souběžně s dálnicí D8. Zadržení podezřelých by mělo podle majitele čerpací stanice nynější obsluhu uklidnit. Po vraždě pumpa zrušila svůj noční provoz, v provozu je nyní od 5 do 23 hodin.

„Jednoduše jsem rád,“ komentoval majitel čerpací stanice Zdeněk Tetour informace o zadržení podezřelých. „Určitě je to skvělé,“ reagovala pracovnice pumpy, která nepředpokládá, že by se noční provoz obnovil. Na benzince pracuje teprve dva týdny, zavražděnou tedy neznala.

Přepadená čerpací stanice v Nelahozevsi
Zdroj: ČT24

Také starosta Nelahozevsi Jakub Brynda vnímá zadržení podezřelých pozitivně. „Doufám, že to jsou oni a že tu kapitolu budeme moci uzavřít, protože to byla tragédie,“ řekl. Lidé podle něj při hovorech často kroutili hlavou nad motivem vraždy. Podle starosty má zatím vedení obce informace pouze z médií.