Důvodům stávky nerozumím, říká Stanjura. Vláda nebyla ochotna se dohodnout, oponuje Středula

Ministr Stanjura a odborář Středula k nadcházející stávce (zdroj: ČT24)

„Platí, že buď budeme spolu jednat, nebo budete stávkovat,“ uvedl k avizované pondělní stávce odborů ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Důvodům protestů prý nerozumí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula má za to, že se vláda po zveřejnění konsolidačního balíčku nebyla ochotna dohodnout na ničem. O vyjednávání mezi zástupci odborů a vlády hovořili v pořadu Události, komentáře.

Šéf resortu financí ohledně nadcházející stávky prý nervózní není. „Aby byla nějaká dohoda, tak se musejí chtít dohodnout obě strany, to se bohužel zatím nesplnilo,“ uvedl. „Důvodům stávky nerozumím,“ řekl k avizované pondělní akci odborů. Zdůraznil však, že právo na stávku má každý.

„Chápu, že pan ministr to nemůže chápat, to je zcela logické,“ oponoval předseda ČMKOS s tím, když je to právě protest proti vládě. Důvodů stávky je podle něj vícero, odbory o nich prý jednají dlouhodobě. „Začalo to vyhlášením stávkové pohotovosti kvůli konsolidačnímu balíčku, který s námi vláda neprojednala, připravovala ho tajně a výsledek byl takový, jaký byl,“ vytkl.

Zástupci odborů se podle Středuly snažili o dílčí změny, připravili devět bodů s úpravami, vláda však prý akceptovala pouze dva a půl z nich. Nic se podle jeho mínění neudálo ani kolem jednání o platech, která začala koncem března letošního roku. „Dodnes nemáme žádnou dohodu, protože vláda nechce přidat zaměstnancům,“ uvedl s odkazem na tarify a platové přiblížení se inflaci.

Středula vidí zásadní rozpor s vládou také v důchodové reformě. „Přestože vláda slibuje – i v programovém prohlášení – například, že tam bude navržena možnost odchodu do důchodu pro těžké profese, neobsahuje to,“ pokračoval. 

Jsou to politické postoje odborů, míní ministr

„Žádný důvod pro stávku jsem neslyšel, to jsou politické postoje odborů, které velmi často pořádají demonstrace s naší opozicí,“ adresoval Stanjura. Odbory obvinil z toho, že popírají potřebu snižovat deficity státních rozpočtů. Dopady konsolidačního balíčku prý vláda rozložila spravedlivě. „Žádná věková, sociální, profesní skupina neponese náklady tak vysoko, že by se s nimi nemohla vypořádat,“ tvrdí.

Deficit státního rozpočtu podle Středulových slov způsobili právě politici ODS, ANO a SPD zrušením superhrubé mzdy. „Tváříte se, že to nebyl váš job, byl. Vyhodili jste oknem neuvěřitelné finanční prostředky,“ usoudil. Tyto finance však vláda nechala zaměstnancům, kontroval Stanjura.

Středula má za to, že se kabinet Petra Fialy (ODS) po zveřejnění konsolidačního balíčku nebyl ochotný dohodnout na ničem.

Odbory se podle ministra snaží po „neúspěšných“ demonstracích hledat úspěch ve veřejném prostoru. „Platí, že buď budeme spolu jednat, nebo budete stávkovat. Jestli si myslíte, že pod hrozbou stávky (…) to pomůže vyjednávání s vládou, tak nepomůže,“ varoval.

Jednotliví členové vlády s odboráři jednají často, tvrdí. Rozpočtové návrhy odborů jsou podle Stanjury nezodpovědné.