Důchodovou reformou se bude opět zabývat sněmovna

Události: Druhé čtení návrhu důchodové reformy (zdroj: ČT24)

Jedním z hlavních bodů poslanců na prvním jednání po prázdninách bude nová důchodová reforma. Tu chce vláda schválit do konce roku. Sněmovna se znovu sejde 10. září, kdy se bude také debatovat třeba o problémech digitalizace stavebního řízení.

V rámci jednání o důchodové reformě se budou řešit hlavně změny vládního návrhu. Na nich nepanuje shoda s opozicí, ale částečně i uvnitř koalice, která ještě stále vede debatu o možných dílčích úpravách. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se už ale dohodla na tom, že vládní poslanci ve sněmovně zvednou ruku pro návrh demografů. „Já už jsem to avizoval v minulosti, že bychom chtěli udělat tu dohodu,“ řekl.

Podle demografů by měl věk odchodu do penze růst pomaleji, než předpokládá původní předloha. Místo dvou měsíců za rok by to bylo jen o jeden. „Považuji to za nejzásadnější změnu, se kterou ještě přicházíme,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Opozice však tvrdí, že je pro ni jakékoliv zvyšování věku odchodu do penze nepřijatelné. Strany ANO i SPD proto připravují úpravy. „Rozhodně budeme chtít zastropovat věk odchodu do důchodu v 65 letech,“ nechal se slyšet místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO).

SPD chystá pozměňovacích návrhů rovnou sedm. „Navrhujeme mimo jiné i pozměňovací návrh, aby se nekrátily ty valorizace důchodů, ale aby docházelo k důstojným valorizacím důchodů,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Další možné úpravy

Opozice také nesouhlasí s výběrem náročných profesích, které budou mít nárok na dřívější odchod do penze. O této části chce vést diskusi ještě i koalice. „Není správný pojem náročná profese, ale náročné pracovní místo, protože jsou profese, které mohou být rizikové pro část lidí, (...) někdo rizikovou část má, někdo nemá,“ zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Tohle zrovna za nás už se otevírat nemá, protože vládou prošlo řešení, uvidíme, jak budou pokračovat jednání, ale tohle za nás ne,“ oponuje místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zmínil, že je jeho strana ochotná další úpravy probrat i podpořit, ale STAN ani jeho resort s žádnými zásadními pozměňovacími návrhy přicházet nebudou.

I když půjde o takzvané druhé čtení, kdy poslanci především představují a odůvodňují navrhované změny předlohy, debata se zřejmě opět protáhne. Úvodní fáze projednávání důchodové reformy letos v květnu zabrala například tři jednací dny.