Do předčasného důchodu „prchly“ tisíce Čechů, nová pravidla jsou ale už přísnější

Události: Lidí odcházejících do předčasného důchodu přibylo (zdroj: ČT24)

Výrazně přibylo lidí, kteří čerpají předčasný důchod. V letošním prvním čtvrtletí jejich počet stoupl o třináct a půl tisíce. Většinou jde o ty, kdo využili možnost požádat o předčasnou penzi ještě za starých podmínek. Teď už jsou pravidla přísnější a zájem tak opadá.

„Loni kolem května, června jsme byli na devíti, deseti, skoro dvanácti tisících žadatelů měsíčně. Letos v květnu jsme zhruba na sedmi stovkách žádostí za celý měsíc. Pokles žadatelů o předčasné důchody je opravdu velmi výrazný,“ potvrzuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V průměru jsou nyní předčasné důchody o dva tisíce nižší než ty řádné starobní. Nová pravidla podle vlády uleví ztrátovému penzijnímu systému.

Definitivní moment, kdy se Jiří Vepřek po dlouhém rozmýšlení rozhodl, že odejde do předčasného důchodu a místo práce ve strojní firmě se bude víc věnovat svým zálibám, nastal v Alpách, kde byl se skupinou penzistů. Ti ho vybídli, aby nebyl hloupý a této možnosti využil.

Nižší penze nevadí

„Práce byla hodně náročná, vlastně jsem si toho na sebe nabral trochu víc, než bylo zdrávo. A cítil jsem tlak a potřebu si pomalinku ulevovat. Měl jsem i hodně koníčků, na které jsem se do důchodu těšil,“ vypráví Vepřek opřený o malé letadlo.

Že má nižší penzi, mu nevadí, pracovat totiž úplně nepřestal. Dělá ale jen to, co sám chce. „Docházím tam na pár hodin týdně, vzal jsem si z práce to, co mě nejvíc bavilo. A samozřejmě přišla na řadu vnoučata, kterým se rád věnuju po delší dobu,“ pochvaluje si.

A z nejrůznějších důvodů se pro předčasný důchod rozhoduje čím dál víc lidí. Zatímco loni v prvním čtvrtletí jich přibylo sedm tisíc, letos to bylo za stejné období skoro dvojnásobek. „Zvýšené čerpání předčasných důchodů má za následek to, že se systém propadl do poměrně výrazného deficitu, a to už v loňském roce. A protože předčasní důchodci zůstanou v penzi i v dalších letech, tak si tento deficit poneseme po celou generaci těchto lidí až na další desetiletí dopředu,“ upozorňuje ekonom a poradce prezidenta David Marek.

I proto se vláda rozhodla podmínky zpřísnit. Nově tak lidé mohou jít do předčasného důchodu místo pěti let jen tři roky před řádným penzijním věkem. Snížila se také výše předčasného důchodu. A jak už bylo řečeno – změny už se projevily a žádostí začalo ubývat.

„Tyto změny byly důležité pro to, abychom systém stabilizovali. Protože v okamžiku, kdy nám třetina lidí odchází do předčasných důchodů, tak to pro systém jako takový není ideální,“ zdůvodňuje zpřísnění podmínek Jurečka. „Jsem přesvědčený, že to bylo jednoznačně správně,“ konstatuje šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Opozice ale nesouhlasí. „Počet předčasných důchodců se bohužel zvyšuje, protože je tato vláda uvádí v nejistotu svými parametrickými změnami a dalšími kouskovacími kroky v té takzvané důchodové reformě,“ kritizuje místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO).

„Něco naprosto asociálního“

„Toto, co udělala Fialova vláda, že čtyřnásobně penalizovala odchod do předčasného důchodu, je něco naprosto asociálního,“ říká místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

Od října navíc přijde další zpřísnění, protože se o pět let, na čtyřicet roků, zvyšuje doba, po kterou musí být před odchodem do předčasného důchodu lidé pojištění. Do té doby se tak počet žádostí může ještě zvýšit třeba od těch lidí, kteří podobně jako Jiří Vepřek nechtějí, aby jim kvůli pozdnímu důchodu „uletěly“ jiné zájmy.