Do škol se vrátí další děti. Ve třech krajích od pondělí do lavic usedne část žáků druhého stupně

Od 3. května se mohou do základních škol vrátit žáci druhého stupně v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Půjde o rotační systém, kdy se děti střídají na distanční výuce a ve škole po týdnu. Ve stejném termínu budou moct plně otevřít mateřské školy ve Středočeském kraji a v Praze.

Ve stejném termínu, tedy od 3. května, by se při zlepšující se epidemické situaci mohli do lavic vrátit rotačně žáci druhých stupňů i v hlavním městě a Středočeském kraji. O tom ale vláda rozhodne až ve čtvrtek podle aktuálních dat, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ve třech regionech s nejnižším počtem nově nakažených koronavirem, tedy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, mohly do školek všechny děti už v pondělí. Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo podle počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel, klesnout musí pod stovku za posledních sedm dní. Roušky a testování tam povinné nebudou.

Obnovila se praktická výuka

V pondělí se žáci vrátili do praktické výuky. Návrat do laboratoří, dílen či ateliérů se týká zhruba 130 tisíc mladých lidí.

Školy se zcela kvůli epidemii zavřely 1. března, většina ale měla výuku na dálku už řadu týdnů předtím. Jako první se do nich 12. dubna vrátil rotačně první stupeň základních škol, na který podle ministerstva školství chodí kolem 523 tisíc žáků.

Obnovení praktické výuky v Praze
Zdroj: Kateřina Šulcová/ČTK

Obnovení praktické výuky bylo dlouhodobě jednou z priorit ministerstva školství. Původně ji plánovalo obnovit už v první polovině března, po zhoršení epidemické situace se tento záměr posunul na 12. dubna. Následně vláda avizovala uvolnění praktické výuky od 19. dubna, na doporučení epidemiologů to pak odložila o týden.

Podle zástupců školských asociací tak mají školy vše na návrat žáků již delší dobu připravené. Uvolnění výuky podle nich přichází na poslední chvíli, ale ještě umožní žákům zvládnout maturity či závěrečné zkoušky i do konce června.

Neúspěšní maturanti dostanou navíc možnost opravy

Letošní rok budou moci maturanti využít navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta, řekl Plaga. Ministerstvo zvýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. Pokud maturanti neudělají testy napoprvé na konci května, budou si je moct opravit v termínu 7. až 9. července, řekla mluvčí ministra Aneta Lednová.

K zajištění dostatečného množství opravných termínů zejména praktických částí maturit vyzvala minulý týden ministra sněmovna. Poslanci v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) argumentovali tím, že některé školy neodložily praktické zkoušky a začaly s nimi už minulé pondělí po otevření škol, což se údajně negativně odrazilo na výsledcích maturantů.

Sněmovna zároveň Plagovi uložila, aby do 28. dubna připravil interní předpis k možnosti úředních maturit. Ministr v pondělí opět úřední maturity odmítl s tím, že požadovaný postup je nezákonný a vnáší mezi maturanty pouze nejistotu. Návrh označil za populistický, podle něj nepomáhá psychickému stavu středoškoláků. Naopak možnost rychlé opravy zkoušky má Plaga za racionální prvek debaty. Změna podle něj může pomoct těm, kteří by při zkoušce mohli mít problémy s psychikou.

Správa rezerv zrušila tendr na miliony testů do škol

Správa státních hmotných rezerv zrušila tendr na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu, a tak správa musela všechny firmy vyloučit, řekl v pondělí předseda správy Pavel Švagr.

Ministerstvo školství přitom chtělo tuto další dodávku testů do škol ve skladech správy už 3. května. Opakování tendru na testy na covid do škol znamená podle Plagy nejistotu, zda budou včas. Označil to ale i za příležitost urychlit užívání PCR testů.

Vítěz poslední zakázky firma Masanta s testy Singclean v pátek oznámila, že se do současného tendru nepřihlásila. Plaga na začátku dubna uvedl, že správa má zajistit nákup dalších antigenních testů na covid pro školství do konce školního roku. Kabinet podle něj schválil rámec pro nákup 14,4 milionu testů, což by mělo stačit.