Do letošní sbírky Pomozte dětem dárci poslali rekordních 25 milionů

Události: Rekordních 25 milionů korun v letošní sbírce Pomozte dětem (zdroj: ČT24)

Rekordních 25 milionů korun se podařilo vybrat v letošním ročníku sbírky Pomozte dětem. Ta jim čtvrt století umožňuje žít kvalitněji – navzdory zdravotnímu nebo sociálnímu handicapu. Česká televize a Nadace rozvoje občanské společnosti rozdělí peníze mezi padesátku organizací a projektů.

Dárci podpořili organizaci Tamtam, která pomáhá dětem s poruchami sluchu. Peníze dostane i terapeutické centrum Modré dveře. Tam anonymně přicházejí děti bez ohlášení – ohrožené nebo zneužívané. „Krizová pomoc slouží jako taková první pomoc pro duši – to znamená, že se děje něco vážného, akutního. To dítě neví, jak si má samo se sebou počít,“ popsala ředitelka centra a psychoterapeutka Kateřina Noemi Siveková.

Pomáhají jim například terapeutické pomůcky. Nyní jich mohou pořídit víc. Peníze využijí hlavně pro krizovou intervenci. Organizace ji totiž poskytuje dětem i dospělým zdarma.

ČT o Velikonocích pravidelně pořádá benefiční pořad Pomozte dětem, kdy diváci přispívají. Letos byl mimořádně spojený se Zázraky přírody. „Daří se nám hledat inovativní formy, jak přinášet charitativní témata směrem k divákům a zároveň vysvětlovat divákům, že pomáhat je důležité. Proto se nám podařilo například v případě Pomozte dětem vybrat těch rekordních 25 milionů,“ sdělil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Za celou historii, od roku 1998, lidé podpořili 210 tisíc dětí. Vybralo se zhruba tři sta milionů korun. „Doba není jednoduchá, ale pořád jsou zde děti, které potřebují pomoc. A česká společnost je obrovsky vnímavá k těm potřebám,“ řekla ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti Taťána Plecháčková.

Tento víkend se mohou zapojit lidé i do akce 24 hodin pro Kuře, která bude v pražských Letňanech. Přispět budou moci i návštěvníci festivalu Metronome.