Daňová kobra: V řetězci firem se ztratilo 24 milionů z DPH za reklamu

Praha – Z daňového úniku nejméně za 24 milionů korun obvinili policisté z týmu Kobra muže, který podle nich krátil DPH z obchodů v oblasti reklamy. Vyšetřovatelé předpokládají, že odhadovaná škoda ještě významně vzroste.

Tým Kobra, ve kterém spolupracují policisté s celníky a ministerstvem financí, se zabýval rozsáhlými daňovými úniky, ke kterým docházelo v řetězci pražských a středočeských firem v minulém roce. „Podle závěrů kriminalistů mělo v roce 2014 docházet v rámci účelově vytvořeného řetězce obchodních společností ke krácení daně z přidané hodnoty v souvislosti s poskytováním služeb v oblasti reklamy,“ uvedl mluvčí policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Policii se podle něj podařilo zajistit velké množství důkazů. Při prohlídkách domů, bytů a dalších prostor zajistila peníze na účtech i nemovitosti v celkové hodnotě zhruba 100 milionů korun. Zatím vyčíslili škodu, kterou mělo krácení daně státu způsobit, na 24 milonů korun. Podle mluvčího Ibeheje však očekávají „její několikanásobné navýšení po vyhodnocení důkazního materiálu“.

Vznik týmu pro boj proti velkým daňovým únikům, ve kterém spolupracuje policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality s celníky a Finančním analytickým útvarem ministerstva financí, prosadila vláda loni. Tým Kobra se zatím zabýval úniky například v obchodu s textilem, stroji, stavebními pracemi, ale také třeba s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem. Inspirací pro vznik speciálního útvaru bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012.