ČSSD nezaplatí Altnerovi do čtvrteční půlnoci 337 milionů, nejdřív uspokojí věřitele

Sociální demokracie nezaplatí do čtvrteční půlnoci svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, jak rozhodl soud. Strana nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun, uvedl Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. Věří tomu, že postupuje v souladu se zákonem. Podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Aleny Novotné i dalších odborníků musí ale ČSSD Altnerovi v termínu zaplatit, jinak bude jednat v rozporu s rozhodnutím soudu.

Altnerův advokát si rozsudek vyzvedl v pondělí, od té doby běžela ČSSD třídenní lhůta na zaplacení. Sociální demokracie proti rozsudku sice podala dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek.

Jenže se straně zároveň přihlásilo zrhuba 20 věřitelů s pohledávkami přesahujícími 20 milionů. Právě jejich požadavky strana uspokojí jako první - ačkoliv Altnerův advokát Veselý tvrdí, že podle výpisu z rejstříku exekuční komory je exekucí třináct s hodnotou do dvou milionů korun.

Altnerovi se zatím strana platit nechystá i z jiných důvodů. „Ani zatím nemůžeme, protože ani nevíme kam, a jsme vázáni tím, že musíme přednostně uspokojit ty věřitele,“ uvedl Chvojka. Jakmile straně doloží věřitelé nabytí právní moci exekučních příkazů, začne je jednoho po druhém vyplácet. 

„Rozsudek soudu tímto krokem plníme v plném rozsahu,“ je přesvědčen Chvojka, podle něhož je to jediný možný zákonný postup. Chvojka ale odmítl potvrdit, že strana Altnera vyplatí, jakmile uspokojí jeho věřitele.  Číslo účtu by od Altnerova právního zástupce měl Lidový dům získat v pátek.

Strach z Panamy

V oficiálním prohlášení ČSSD uvedla, že se obává, aby peníze neskončily třeba v Panamě nebo jiném daňovém ráji. Říká, že v případě jejího úspěchu před Nejvyšším soudem by se k nim pak už nemusela dostat.

Možnost, že by justice dovolila sociální demokracii peníze neplatit, ale zpochybňuje Petr Trégl z právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Není jasno v tom, jak Nejvyšší soud rozhodne a spoléhat se na to, že povolí odklad vykonatelnosti je, řekl bych, spíše bláhové, protože Nejvyšší soud v těchto případech vyhovuje velmi zřídkakdy,“ prohlásil.

ČSSD by teoreticky už v pátek hrozila exekuce

Nezaplacení dluhu je navíc v rozporu s už pravomocným rozhodnutím soudu. Podle exekutorského úřadu by v takovém případě mohl být teoreticky už v pátek na ČSSD podán exekuční návrh.

„To, že nebude plněno všechno jemu (Altnerovi), ale bude to plněno věřitelům skrze exekuční příkazy, to je věc druhá. Ale jakmile bude v právní moci exekuční titul, který říká, že má nárok na úhradu od ČSSD, může hned druhý den jít k exekutorovi a podat návrh.“

Podle Altnerova advokáta Václava Veselého nemá sociální demokracie právo peníze zadržovat, hovořit o exekuci vůči ČSSD však zatím Veselý pokládá za předčasné. „Já s tím nemůžu nic dělat, my budeme postupovat podle zákona. Já nic jiného s jejich rozhodnutím nenadělám,“ uvedl Veselý, který odkázal na rozsudek Městského soudu v Praze, jenž se stal v pondělí pravomocným. Sociální demokracii od té doby běží tři dny, aby peníze zaplatila.

Mluvčí soudu: ČSSD zaplatit musí

Také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná uvedla, že ČSSD zaplatit musí, jinak bude jednat v rozporu s rozhodnutím soudu. Pravdu má podle ní strana v tom, že by měla plnit včasnější exekuční příkazy, které vydali exekutoři vymáhající Altnerovy závazky vůči třetím osobám.

„Pokud exekutoři zjistili, že má pan Altner pohledávku vůči ČSSD, tak už nyní mohli vydat exekuční příkaz na přikázání pohledávky. Pokud je včasnější ten příkaz, tak ČSSD ho má teď plnit, v té části má pravdu,“ řekla Novotná. Pokud však exekuční příkazy nepokryjí celou částku, měli by sociální demokraté hradit v rozsudkem stanovené lhůtě i Altnerovi.  

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Samotní sociální demokraté splacení dluhu Zdeňku Altnerovi komentovat nechtějí. Vedení strany rozhodlo, že se k tomuto případu bude vyjadřovat jenom jejich právní zástupce. „Já tu věc nechci komentovat, vedení ČSSD nám uložilo bobříka mlčení,“ řekl poslanec a předseda ústavněprávního výboru Jeroným Tejc. „Na politickém grémiu jsme se dohodli, že všechny informace bude komentovat právní kancelář,“ dodala ministryně a místopředsedkyně strany Michaela Marksová.