Chránili Alžbětu II. či vstoupili do domu v plamenech. Policisté si převzali ocenění

Události: Ocenění policisté (zdroj: ČT24)

Na Pražském hradě ocenili policisty. V rámci jednadvacátého ročníku ankety Policista roku se speciální sošky, jejichž hlavu tvoří lupa, jako symbol pro pátrání, rozdaly v devíti kategoriích.

Policistou roku je Miroslav Předota z Jihočeského kraje. Podařilo se mu vypátrat muže, který se před vězením skrýval sedmnáct let. Žil třeba v Thajsku nebo Hongkongu. Kromě toho se oceněný policista velkou měrou podílel i na objasnění znásilnění seniorky ve Vodňanech nebo případů loupeží.

Ocenění za čin roku získali Jakub Ježko a Martin Marek, inspektoři obvodního oddělení policie Vejprty. Ti loni v lednu významným způsobem přispěli k záchraně lidí při požáru domu sociálních služeb ve Vejprtech. Na místo přijeli jako první. Dům byl v plamenech a uvnitř pětatřicet klientů. Bez dýchacích přístrojů okamžitě začali s evakuací lidí. U několika z nich prováděli resuscitaci.

Ochrana zahraničních státníků

Do síně policejní slávy byl uveden Miroslav Kuneš. U sboru je už čtyřiačtyřicet let. Kariéru prožil na Ochranné službě Policie ČR, která před rokem 1989 nesla název „V. Správa Sboru národní bezpečnosti“. Jako bodyguard zajišťoval osobní ochranu řadě politiků a zahraničních státníků, například britské královně Alžbětě II. nebo papeži Janu Pavlu II.

„Byla komunikativní, zvlášť když jsme jeli z letiště, tak se sem tam na něco ptala,“ vzpomínal na návštěvu britské panovnice v roce 1995 Kuneš. Zásadní pro něj vždy bylo, že se mohl spolehnout na profesionální tým. U policie a útvaru ochranné služby Kuneš zůstává, od listopadu „jen“ coby občanský zaměstnanec.