Charita opět chystá Vánoce pro chudé děti z Ukrajiny. Lidé si mohou vybrat, koho chtějí obdarovat

Olomoucká arcidiecézní charita (ACHO) už pojedenácté připravuje Vánoce pro chudé ukrajinské děti. Zpřístupnila databázi s profily téměř čtyř stovek dětí, kterým mohou dárci z celého Česka věnovat vánoční balíček. Arcidiecézní charita Olomouc například loni touto cestou obdařila 414 dětí, což byl doposud rekordní počet. Do projektu se mohou zapojit jednotlivci, ale i firmy nebo školy.

„Pro děti a jejich rodiny představuje balíček výraznou materiální pomoc, díky které ušetří peníze na jídlo nebo na poplatky za energie či nájem,“ řekla koordinátorka projektu Charita pro Ukrajinu Krystyna Novodvorska. 

Arcidiecézní charita Olomouc se snaží chudým rodinám na Ukrajině pomáhat už jedenáctým rokem. Letos mají vánoční balíčky putovat k dětem v Bortnykách, Lopatynu, Kolomyji a Ternopilu. Dárci si přitom mohou ze seznamu sami vybrat, kterému konkrétnímu dítěti dárek dají.

Pro ty děti, které nežijí se svými rodiči, je balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existuje někdo, kdo na ně myslí.
Krystyna Novodvorska
koordinátorka projektu Charita pro Ukrajinu

„Krabice byla velká a v ní spousta dárků: míč, klobouk, mimoni, tužky, penál, ořezávátko, tvarovací kuličky. Dárky nejenže se mi líbily, ale jsou i potřeba,“ řekl osmiletý Sergij z Ternopilu, jeden z těch, kterým letos v lednu charita dárky přivezla. 

Dárek za tisícovku a do čtyř kilogramů

Profil dětí je už teď zveřejněn na webových stránkách arcidiecézní charity. V seznamu se zájemci dozví věk dítěte i velikost oblečení a obuvi. „Je třeba dbát našich pravidel. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, a to v hodnotě kolem tisíce korun. Do balíčku nepatří cukrovinky a jeho hmotnost by neměla přesáhnout čtyři kilogramy,“ upozornila Novodvorska.

Děti, které vybrali sociální pracovníci do letošního seznamu, jsou ve věku od jednoho roku do sedmnácti let. Nejčastěji jim lidé posílají oblečení nebo obuv, školní potřeby, hračky a knížky. Dárek je potřeba doručit na nejbližší charitu do 6. prosince. Zástupci organizace je následně na Ukrajinu osobně dovezou a v lednu je poté rozdají dětem. 

Pracovníci olomoucké arcidiecézní charity v počátcích projektu vozili dárky na Ukrajinu malým autem, zájem lidí však rostl a nyní s dary jezdí do vybraných měst kamion. Od roku 2008 pracovníci tímto způsobem dopravili a rozdali 2645 vánočních balíčků.

Charita už na Ukrajinu poslala i postele

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen, v zemi pomáhala i v souvislosti s válečným konfliktem. 

Na Ukrajinu charita poslala i kamion naložený postelemi a matracemi, který zamířil do města Kolomyje, dovybavila tím tamní nemocnici a noclehárnu pro bezdomovce. V minulosti pracovníci posílali na Ukrajinu i oblečení a v zemi vybudovali psychosociální centra.