Vánoční dárky putují na Ukrajinu. Olomoucká charita je daruje chudým dětem

Z Olomouce až na Ukrajinu se v pondělí vydají dárky, které díky sbírce shromáždili pracovníci olomoucké charity. Dostanou je chudé děti a sirotci z tamních několika vesnic. Arcidiecézní charitě Olomouc se letos podařilo nastřádat 341 dárků, což je o několik desítek více než loni.

„Charita doporučila dárcům, co všechno by se mohlo hodit. A to je oblečení, boty, školní potřeby, ale také samozřejmě hračky a knížky pro malé děti,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Křížková.

Balíčky byly na požádání charity už zabalené. Pro děti tak bude překvapením, co se v nich nachází. Děti, které dárky dostanou, pocházejí buď z dětských domovů, nebo jsou postižené. Mohou mezi nimi být ale také sirotci, nebo naopak děti z početných rodin.

Často jsou to děti tak chudé, že tento vánoční dárek z Česka je také jediným, který v roce dostanou. Nejmladší dítě, které letos dárek dostane, má jeden rok.
Lucie Křížková
redaktorka České televize

Dárci si děti mohli vybrat podle seznamu, který charita zveřejnila v říjnu společně s informacemi o jejich věku, výšce, velikosti boty apod. Lidé si pak mohli vybrat konkrétní dítě, kterému chtějí udělat radost. Balíčky poputují i do vesnice Bortnik, Kolomyji a Ternopilu. Právě v těchto místech charita už dlouhá léta pomáhá.

Dárci si mohli vybrat v seznamu konkrétní dítě, kterému udělají radost. A byli velmi štědří. Za jediný měsíc jsme už neměli žádné dítě k obdarování. Nejvíce balíčků nám přišlo z Hranicka.
Martin Zamazal
vedoucí humanitárního oddělení, Arcidiecézní charita Olomouc

Počet dětí, které se mohou těšit na dárek, se letos navýšil na 341. Nejmladšímu obdarovanému je pouze 1 rok. 

Pracovníci Arcidiecézní charity jezdí na Ukrajinu už 11 let, dárky rozdávají dětem 6. ledna, tedy přesně v den, kdy se na Ukrajině slaví Vánoce. „Některé dárky jsou tak velké, že si pro ně děti jezdí se sáňkami. Pokaždé je to emotivní zážitek pro obě strany,“ doplnila Lucie Křížková.

Auto s dárky vyrazilo v pondělí nejprve na celnici, na Ukrajinu by mělo dorazit ve středu.