Čeští zbrojaři posilují ochranu, pozornější jsou také tajné služby

Na české zbrojaře dohlížejí tajné služby (zdroj: ČT24)

Výrobci zbraní a další vojenské techniky v Česku posilují ochranu. Důvodem je podle nich možnost případné špionáže nebo sabotáží ze strany Ruska. Jeho aktivity v souvislosti s obranným průmyslem a dodávkami na Ukrajinu proto více hlídají i tajné služby.

Ve zbrojovce ve Šternberku opravují a modernizují devadesát tanků pro Ukrajinu. Loni v říjnu odsud odjel tank T-72 Avenger přezdívaný Tomáš zaplacený ze sbírky veřejnosti.

Zbrojovka dodá Ukrajině také sto patnáct obrněných vozů. Dva kulomety na terénní Toyotě zamíří hlavně na drony ruského agresora. „Dvojkulomet, který stával na zemi, jsme dali na obrněné vozidlo. Je tam pracoviště pro střelce, které mu umožňuje rotaci,“ popsal obchodní ředitel Excalibur Army Richard Kuběna. „Je to mobilní, rychlé, malé, dá se to dobře schovat, zaparkujete to v garáži jakéhokoliv rodinného domu, bude se to špatně hledat,“ dodal výrobní ředitel Jiří Talanda s tím, že Ukrajinci mají obrovský zájem.

Důvodů je tedy dost pro to, aby podnik zpřísnil ochranu svých výrobních hal ve Šternberku.

Pozor na drony, žádné návštěvy ve výrobě

„Samozřejmě je třeba kontrolovat osoby, které mají nějaké vazby na Rusko, neměly by se umožňovat žádné návštěvy ve výrobě, je třeba monitorovat případné přelety dronů,“ vysvětlil mluvčí zbrojní skupiny Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

„Ministerstvo obrany vyžaduje řadu různých certifikací a doložení toho, že výrobce je schopen zabezpečit své provozy, své know-how, své informace,“ poznamenal mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

Od začátku ruské agrese jsou s výrobci vojenské techniky v těsnějším kontaktu české tajné služby, včetně Vojenského zpravodajství. „Vyhodnocuje své poznatky a dáváme doporučení, jak adekvátně reagovat na vzniklou situaci,“ řekl mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Pejšek.