Čeští vojáci si vyzkoušeli nové obrněnce Titus v terénu

Události: Nové obrněné vozy pro armádu (zdroj: ČT24)

Česká armáda přebírá nové obrněnce Titus, a to hlavně pro spojaře. Nahrazují třicet, a někde dokonce i šedesát let starou techniku. Fungují jako komunikační centra a podpora bojových jednotek – plně digitálně. Vojáci s nimi trénovali ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova.

Kolové obrněné vozidlo Titus klame tělem. Pod maskáčem a pancéřováním je spousta elektroniky.  

„Doteď se bojovalo hlasem, všechno se přenášelo hlasovými informacemi, teď ten operátor napíše zprávu,“ popsal velitel Centra nasaditelných systémů Vít Knapek. Dále uvedl, že stejné množství informací dokážou vojáci poslat zabezpečeně za pět vteřin oproti nezabezpečeným třeba deseti minutám.

Vozidlo poskytuje ochranu posádce i technice a zvládá také průchod těžkým terénem. „Je to postaveno na podvozku Tatry, má to automatickou převodovku, takže to auto je opravdu špičkové a má svůj palebný systém,“ dodal Knapek.

Armáda dostane dvaačtyřicet velitelsko-štábních a spojovacích vozidel a dvacet pro řízení palby celkem za šest miliard. Objednala je před čtyřmi lety. „Vozidla znamenají průlom v tom, že už zapomeneme na cívky, které bylo nutné po bojišti natáhnout. Umožní být rychlejší a přesnější, což samozřejmě můžeme dát do kontextu války na Ukrajině,“ sdělil ředitel sekce komunikačních a informačních systémů ministerstva obrany Petr Šnajdárek.

Obrněnce Titus
Zdroj: ČT24/Ministerstvo obrany ČR

Vozidla mají přicházet do konce příštího roku. Armáda k nim hledá i nové spojaře. „Potřebujeme nabrat lidi, kteří se zabývají novou moderní technikou,“ podotkl Knapek.

Titus je svou koncepcí víceúčelovým vozidlem. Fungovat může i v jiných verzích, třeba pro přepravu pěchot. Nová vozidla čeká už v příštím roce nasazení v zahraniční operaci, a to v Litvě, kde česká armáda pomáhá posilovat východní křídlo NATO. Titusy tam budou pro podporu velení a utajené spojení.