Obrněnce Titus dodá české armádě za téměř sedm miliard firma Eldis. Tatra neprošla prověrkou

Šedesát dva obrněných vozidel Titus za asi 6,7 miliardy korun dodá české armádě firma Eldis Pardubice. Společnost Tatra Export, která měla původně podle rozhodnutí vlády vozy dodat, totiž nezískala bezpečnostní prověrku. Obě firmy spadají do koncernu Czechoslovak Group (CSG), který vlastní od konce ledna Michal Strnad, syn zakladatele Jaroslava Strnada.

O změně dodavatele rozhodlo minulý týden kolegium ministra obrany. Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška je Eldis držitelem příslušné bezpečnostní prověrky a získal také licenci od francouzského výrobce nástavby Nexter Systems.

Na výrobě obrněných vozidel Titus se podílí kopřivnická automobilka Tatra – na „tatrováckých“ podvozcích jsou kabiny od francouzské společnosti Nexter Systems.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) bude o změně dodavatele v nejbližší době informovat vládu. „Vyzbrojení vozidly Titus je jednou z priorit armády již několik let. Vojáci tuto techniku potřebují a mým cílem je projekt úspěšně a rychle dokončit,“ dodal. Podle Pejška by měla vozidla armáda dostat v letech 2020 až 2025.

Armáda poptává 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 kolových obrněných vozidel v provedení MKPP (místo koordinace palebné podpory) včetně logistického zabezpečení a školení. „Předpokládaná hodnota zakázky činí 5,7 miliardy korun s DPH, dalších 950 milionů korun je vyčleněných na pětiletou servisní podporu,“ uvedl Pejšek.

Zakázku vláda schválila loni v červenci. Tatra Export ale nakonec nezískala bezpečnostní prověrku, kterou potřebuje, protože dokumentace k zástavbě komunikačních systémů a kryptografických zařízení je utajovaná. „Tudíž ministerstvo obrany akceptovalo návrh na změnu dodavatele,“ poznamenal mluvčí. 

Mediální zástupce Czechoslovak Group Andrej Čírtek uvedl, že změna dodavatele není jen formální krok: „Společnost Eldis se bude na projektu skutečně podílet, k čemuž má jako vývojář a výrobce elektronických systémů výborné předpoklady.“ Společnost CSG je podle něj přesvědčena, že Titus je „vynikající vozidlo“ pro potřeby české armády i případné zahraniční zákazníky. „Po letech tak Armáda ČR získá ve větší sérii obrněnec postavený na domácím podvozku,“ dodal.