Česko zažívá další mrazivý den. Moravskoslezský kraj trápí smog

Studio ČT24: Smogová situace v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Středeční ráno bylo v celé České republice opět velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus 9 až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům. V celém Moravskoslezském kraji vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli špatným rozptylovým podmínkám smogovou situaci.

Velký mráz byl ve středu ráno ve Slezsku a také v Královéhradeckém kraji. Nejchladněji tam bylo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teplota klesla k minus 20 stupňům. Pod minus 15 stupňů bylo ve Zdoňově, Adršpachu a v Broumově na Náchodsku. „Máme velmi silnou teplotní inverzi. Přes den se oteplí většinou na minus pět až minus jeden stupeň Celsia,“ doplnili meteorologové.

Smogová situace

V Moravskoslezském kraji současně platí smogová situace, na více než polovině tamních stanic je totiž vysoká koncentrace polétavého prachu. Podle meteorologů je situace špatná hlavně na Ostravsku a Karvinsku a nečekají, že by se současný stav měl v následujících hodinách zlepšovat.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod IPH," uvedli. Smogová situace je vyhlášena do odvolání.

Ve středu ráno se průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly v rozmezí od 70 do 150 mikrogramů na metr krychlový, imisní limit tak byl překročen na všech měřicích stanicích v regionu. Odpoledne pak hodnoty dosahovaly 76 až 173 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních dat tříhodinového průměru byla ráno nejhorší situace v kraji ve Věřňovicích na Karvinsku. Odpoledne už byly hodnoty nižší. Data z tříhodinového průměru ukazovala ke čtrnácté hodině nejvyšší hodnoty v Karviné a také v Opavě.

Lidé v regionu by se měli zdržet fyzické zátěže. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska, kde jsou aktuálně rovněž zhoršené rozptylové podmínky.

Silné mrazy potrvají až do čtvrtka

V jihovýchodní polovině Česka bude podle předpovědi meteorologů noc na čtvrtek a ráno ještě hodně chladná, teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia, na severovýchodě ojediněle spadnou i zhruba na minus 15 stupňů. V další dny bude mráz, který se v Česku drží od počátku týdne, zmírňovat. Až do čtvrtka platí výstraha před silnými mrazy. 

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Při mrazech lékaři doporučují mít oblečeno více vrstev, které lze při přechodu z mrazivého do teplejšího prostředí postupně odkládat, a naopak zpět oblékat. Důležité je také nezapomínat na čepici, rukavice a ideálně i šálu, kterou je vhodné překrýt nos a ústa, což zabrání přímému vdechování ledového vzduchu.