Česko zažilo nejteplejší den roku

Praha - Na řadě míst Česka dnes překročily teploty tropických 30 stupňů Celsia a na sedmi místech s více než třicetiletou měřicí tradicí padly nebo byly vyrovnány teplotní rekordy. Nejvíce naměřili meteorologové v Řeži ve Středočeském kraji, a to 33,7 stupně Celsia. Jen o desetinu stupně méně bylo v Doksanech na Litoměřicku. Dosavadní nejvyšší teplota pro dnešní den tam ale překonána nebyla. Kvůli vysokým koncentracím ozonu platí v Praze smogová situace.

V Příbrami vyšplhala teplota k 32,4 stupně, dosud platný rekord z roku 1921 byl o 1,7 stupně nižší. V Praze-Průhonicích teplota pokořila čtyři roky starý rekord 29,5 stupně o 2,3 stupně. Dosavadní nejvyšší teplota naměřená pro dnešní den byla překonána i v Bělotíně na Přerovsku, v Javorníku na Jesenicku nebo v Harrachově na Semilsku, kde bylo 28,9 stupně. Nejtepleji tam v tento den bylo v roce 1985, kdy rtuť teploměru vystoupala k 27 stupňům. Ve Vsetíně a Novém Rychnově dnes byly vyrovnány dosavadní rekordy.

Vedle toho padaly rekordy i na stanicích, kde meteorologové měří více než 20 let. Patří k nim například Jičín, Hubenov nebo Labská bouda, kde dnešní teplota převýšila rekord starý 19 let. Podle předpovědi by vysoké teploty měly panovat i v neděli. Dnes večer ale na západě Čech mají přijít bouřky. Mohou být doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm a silnými nárazy větru. Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) už proto vydal výstrahu.

  • Výstraha platí pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký od sobotních 16:00 do neděle 03:00.

Vedle toho také stále platí zvýšené riziko vzniku požárů. „Zvlněná studená fronta bude v neděli postupovat přes naše území zvolna k jihovýchodu. V důsledku postupného zvyšování teploty vzduchu a rostoucího sucha nadále stoupá riziko vzniku požárů. Toto riziko bude v průběhu neděle vlivem srážek v oblasti studené fronty od západu slábnout,“ uvádí ve výstraze ČHMÚ. Lidé by podle hasičů měli být opatrní v přírodě i ve městech, kde se můžou vznítit hořlavé kapaliny a plyny.

S deštěm přijde také ochlazení. Zítra by se měla teplota na západě pohybovat mezi 22 až 26 stupni, ve zbytku Čech by pak mohla dosáhnout znovu 30 stupňů. A na Moravě bude teprve v neděli vrcholit teplé počasí dosahující až 32 stupňů.

Teplo bude i další čtyři týdny. Nejvyšší průměrná teplota dosáhne 24 až 27 stupňů. Mírně se ochladí jen počátkem příštího týdne a v polovině června. Nejtepleji bude počátkem prázdnin, kdy teploty mohou vystoupat až na 29 stupňů Celsia. Srážkově bude celé období spíše sušší, více srážek by mělo spadnout v příštím týdnu.

Smogová situace v Praze

Meteorologové odpoledne vyhlásili v Praze smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace ozonu. Nejpozději ve 20:00 by však měly koncentrace opět klesnout. V neděli by už smogová situace neměla v hlavním městě platit.

Lidé, kteří trpí chronickými dýchacími potížemi, starší lidé a malé děti by se při pobytu pod širým nebem měli zdržet větší fyzické námahy, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Dospělí lidé bez zdravotních potíží nemusí dodržovat žádná omezení. 

Začíná sezóna sinic

Protože bylo zatím málo teplých dnů i málo těch, kdo se koupali, vyhovuje voda v přírodních koupalištích hygienickým požadavkům. Výjimky jsou pouze dvě – Jezero Poděbrady ve Středočeském kraji a Hnačovský rybník v Plzeňském kraji.

Sinice se vyskytují téměř ve všech přírodních kouaplištích u nás. V řadě případů spouštějí alergické reakce, ale nejen ty. „Sinice jsou bohužel schopné produkovat také toxiny a mohou tak vyvolat další problémy od lehké až akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní onemocnění,“ uvedla Jana Ratajová z odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

Údaje o teplotě nádrží jsou z pátečního rána (někde už může být až o dva stupně tepleji):

Teplota v nádržích
Zdroj: ČT24