Česko, Polsko a Rakousko zavedou kontroly na hranicích se Slovenskem. To žádá evropské řešení

Kvůli rostoucímu počtu migrantů zavede Česko od středy kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou namátkové a po celé délce hranice. Česko koordinuje krok s Polskem, které oznámilo obdobné opatření. Později avizovalo stejný záměr také Rakousko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor vyzval k evropskému řešení, jeho kabinet o reakci rozhodne ve středu.

Před rokem kvůli migrantům Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Prověrky začnou fungovat od půlnoci na středu. „Budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující,“ doplnil Rakušan. České úřady jsou podle něj v kontaktu se slovenskými, rakouskými i německými sousedy.

„Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz,“ napsalo ministerstvo vnitra. Platné doklady by dle úřadu měli mít i lidé poblíž hranice, kontrolován může být kdokoliv.

Ministr vnitra Rakušan ke kontrolám na hranicích kvůli migrantům (zdroj: ČT24)

„My jako Česká republika jsme museli během úterý velmi operativně reagovat, protože všechny ilegální migrační proudy by se přesunuly logicky do České republiky,“ uvedl pro ČT ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že Polsko oznámilo Česku v pondělí svůj záměr zavést kontroly na slovenských hranicích. Dodal, že je potřeba přistoupit k těmto opatřením, aby se podařilo udržet v oblasti stabilitu. 

Podotkl, že na tomto se ukazuje, že pokud neexistuje celoevropský migrační rámec, společně chráněná hranice a dobrá návratová politika a dobrá azylová politika, tak je to nahrazováno regionální spoluprací. „Ale my se takto zbavujeme té výsady, kterou má EU pro mě osobně pocitově jako číslo jedna – schengenského prostoru. Je to dočasné opatření,“ uvedl Rakušan s tím, že bude sledovat další vývoj.  

90’ ČT24 – Omezí nelegální migraci namátkové kontroly na hranicích? (zdroj: ČT24)

Koten: Krok správným směrem, ale přichází pozdě

Poslanec SPD a člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten v pořadu 90' ČT24 zmínil, že jde o krok správným směrem, ale přichází pozdě. „Loni přišlo zhruba tři tisíce ilegálních migrantů přímo na Slovensko, nicméně v letošním roce se slovenská policie potýká s téměř devítisetprocentním nárůstem migrantů,“ podotkl Koten s tím, že ministr vnitra zareagoval až vechvíli, kdy opatření zavádějí ostatní státy.

Dodal, že celoevropské řešení neexistuje, protože Evropa si reálně nevybírá, koho vpustí. „Právě ilegální pašeráci lidí tady klepou na dveře na hranicích Evropy a bohužel v loňském roce se z Rakouska jako země tranzitní stává cílová, což není dobré pro něj ani pro Česko,“ dodal.

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) se v pořadu ohradil. Podle něj kontroly přišly v pravý čas. „Není to reakce na situaci v České republice. (…) Dneska je migrantů pětkrát méně, než bylo minulý rok,“ podotkl s tím, že pro něj jsou rozhodující německá čísla. „Z těch vyplývá, že největší část migrantů jde do Německa přes Polsko, na druhém místě je Rakousko a na třetím místě je s velkým odstupem Česko,“ zmínil.

Pokud by podle něj Česko nepřistoupilo k opatřením a ostatní státy ano, tak by se tuzemsko stalo jakýmsi hrdlem, přes které by migranti proudili. Situace ale podle něj není tak dramatická, o čemž svědčí i to, že nebyla přizvána armáda.

Vláda kontroly potvrdí na středečním zasedání, zatím jsou v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Zajistí je svými silami policie, počítá se spoluprací s celní správou a nasazením zhruba 130 policistů v úvodní fázi, především z příhraničí. „Pomáhat jim budou kolegové z cizinecké policie a ostatních krajských ředitelství,“ nastínila policie.

Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, prověrky se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi Českem a Slovenskem je 27 bývalých hraničních přechodů, z toho sedmnáct silničních, sedm železničních a tři říční, doplnilo vnitro.

Opatření zavádí i Varšava a Vídeň

Od půlnoci zavede na deset dní kontroly na hranicích se Slovenskem také Polsko, avizoval ministr vnitra Mariusz Kamiński. „Balkánská trasa, jejíž jedna větev vede přes Polsko, bude účinně zablokována,“ citoval ho polský server Onet.pl.

Podle agentury Reuters mluvil o skokovém nárůstu nelegální migrace. „V posledních týdnech jsme na hranici se Slovenskem odhalili a zadrželi 551 nelegálních migrantů. Tato situace nás nutí podniknout rozhodné kroky,“ řekl Kamiński.

Pohraniční stráž podle své mluvčí Anny Michalské letos na hranici se Slovenskem zadržela 1603 migrantů, na hranici s Českem 279, napsala agentura PAP. Loni to bylo na hranicích s ČR i Slovenskem dohromady 78, předloni 32 migrantů.

Ministr obrany Mariusz Blaszczak později informoval o rozmístění vojáků na polsko-slovenské hranici, jejich úkolem bude podpora pohraniční stráže. „Vojáci budou mít stejné pravomoci jako pohraniční stráž včetně provádění kontrol,“ dodal.

Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko hodlá na hraničních přechodech se Slovenskem prověřovat autobusy, auta a dodávky, u nichž je podezření, že převážejí migranty.

Čeští vládní představitelé konstatovali, že s Varšavou hraniční opatření koordinují. Fiala k zavedení kontrol uvedl, že vláda aktivně bojuje především proti převaděčům a obchodníkům s lidským neštěstím. Podle vyjádření předsedy opozičního hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše se počty nelegálních migrantů zvýšily kvůli „pozvánce“, jak označil evropskou dohodu o migraci a z níž Fialovu vládu viní.

V úterý odpoledne ohlásilo zavedení kontrol na hranici se Slovenskem na deset dní také Rakousko. Stejně jako Praha a Varšava Vídeň odstartuje prověrky o půlnoci na středu. Ministr vnitra Gerhard Karner řekl, že kontroly mají zabránit pašerákům lidí využívat rakouské území jako náhradní cestu.

Bratislava volá po evropském řešení

Slovenská vláda podle premiéra Ódora rozhodne o reakci ve středu. „Migrace potřebuje evropské řešení na vnějších hranicích. Jakmile některá země začne více chránit svou hranici, vyvolá to kaskádový efekt, všichni za to zaplatíme peníze a výsledek bude velmi nejasný,“ míní Ódor.

Předseda slovenské strany Smer – sociálná demokracia Robert Fico po vítězství v sobotních předčasných volbách avizoval, že v případě účasti své formace v nové vládě bude jedním z prvních rozhodnutí obnovení kontrol na zelené hranici Slovenska s Maďarskem. K řešení nelegální migrace je podle Fica potřeba použít sílu.

Slovensko už loni, kdy dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem zavedly a později odvolaly Česko i Rakousko, zaznamenalo nárůst migrantů, kteří přišli do země nelegálně po takzvané západobalkánské trase.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec tehdy uvedl, že Bratislava považuje stávající české kontroly na společné hranici za porušení schengenského kodexu. Česko podle něj v souvislosti s předáváním migrantů porušuje readmisní dohodu uzavřenou mezi oběma zeměmi.

Letos počty běženců na Slovensku dále stouply a téma migrace zasáhlo i do předvolební kampaně před parlamentními volbami. Slovenská policie tehdy tvrdila, že nemá dostatek techniky a personálu na uzavření 655 kilometrů dlouhé hranice s Maďarskem.