Česko čeká supervolební rok 2010

Praha - Češi stojí na prahu supervolebního roku. Vždyť mnozí půjdou k volbám hned třikrát, k volbám sněmovním, senátním i komunálním. Bude se rozhodovat nejen o tom, kdo bude řídit zemi a města, ale také o tom, kdo bude volit prezidenta. Poprvé Češi vyrazí k volbám v květnu. Rozhodovat budou o nové sněmovně - a tedy i o budoucí vládní koalici. Obě nejsilnější strany v posledním sněmovním klání kvůli mimořádně vyostřené kampani dosáhly rekordních zisků a rozebraly si víc než dvě třetiny všech hlasů.

„Vyostřenou kampaň, která vede k posilování zisků velkých stran, bych rozhodně očekával. A tudíž příliš mnoho důvodů, proč by tyto strany měly v součtu výrazněji oslabit, nevidím,“ říká politolog Tomáš Lebeda.

I když Češi optikou volební účasti přisuzují mnohem větší váhu volbám do sněmovny, pro strany budou ty letošní senátní stejně důležité. Bude se hrát o to, kdo bude mít většinu v horní komoře. Mnohem složitější startovní pozici má ODS.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Ta totiž bude obhajovat 18 křesel. Naopak sociální demokraté žádné, takže si mohou jen polepšit. A vzhledem k tomu, že ČSSD v posledních senátních volbách v roce 2008 občanské demokraty porazila na hlavu, může letos zvrátit poměr sil v horní komoře ve svůj prospěch.

Volby rozhodnou o rozložení sil před prezidentskou volbou

„Supervolební rok 2010 bude významný právě proto, že jak volby do Poslanecké sněmovny, tak volby do Senátu rozhodnou o tom, jaké bude rozložení sil před prezidentskou volbou v roce 2013,“ vysvětluje politolog Petr Just.

Většina v Senátu by vítězné straně přinesla cenné hlasy pro jejího prezidentského kandidáta. A opět je to ODS, která může nejvíce ztratit, pokud v následujících senátních volbách nezaboduje.

„V tuto chvíli má jisté pouze 3 senátorské mandáty. To znamená, že by v těch následujících dvou volbách, 2010 a 2012, musela získat po 19 mandátech, aby dosáhla nadpoloviční většiny. Zatímco ČSSD bude mít k dispozici již teď jistých 23 mandátů,“ říká politolog Lebeda.

A do třetice na podzim budou komunální volby, ve kterých dosud s přehledem vítězila ODS. Stejně tomu bylo také u voleb krajských, a to až do loňského debaklu, kdy občanští demokraté nezískali jediného hejtmana.

Senát ČR
Zdroj: ČT24